Bănci și Asigurări

Ramona Ivan, CEC Bank: Fondurile europene nu sunt pentru cei care accelerează la galben, care zic că se poate şi aşa. Un audit al Curţii de Conturi sau al băncii naţionale este relativ uşor faţă de un audit al Comisiei Europene

Conferinţa ZF Investiţi în România, Sibiu

Ramona Ivan, CEC Bank: Fondurile europene nu sunt pentru...

Autor: Răzvan Botea

10.05.2022, 09:00 187

Fondurile europene nu sunt pentru cei care accelerează la galben, care zic că se poate şi aşa. Un audit al Curţii de Conturi sau al băncii naţionale este relativ uşor faţă de un audit al Comisiei Europene, a spus Ramona Ivan, director relaţii internaţionale, CEC Bank, în cadrul evenimentului ZF/CEC Bank Investiţi în România, de la Sibiu.

„Fondurile europene nu sunt pentru cei care accelerează la galben, care zic că se poate şi aşa. Poate părea exagerat, dar un audit al Curţii de Conturi sau al băncii naţionale este relativ uşor faţă de un audit al Comisiei Europene”, a spus ea.

Ce a mai spus Ramona Ivan la conferinţa ZF Investiţi în România:

Lucrez pe zona de fonduri europene din 1997, din pre-aderare. Prin 2003 studiam modelul polonez şi ne uitam ce face o bancă, ce se schimbă. Nu prea am învăţat din experienţa trecută. Nu mă refere la sistemul bancar, mă refer la anumite lucruri care puteau să mişte mai din timp.

Cred că este unul dintre momentele din ultimii 25 de ani pe zona de fonduri europene, şi, cel mai complicat, este dacă eşti antreprenor. Este o avalanşă de fonduri, programe guvernamentale.

Noi, sistemul bancar şi CEC Bank, ne-am implicat foarte mult prin a sta aproape de autorităţi, prin a ne uita pe ghiduri, a ne da acele opinii direct. Am încercat să dialogăm foarte mult şi să le transpunem în limbaj simplificat. Toate au un numitor comun: sunt pentru cei care respectă reguli, care atunci când semnează un contract de finanţare nerambursabilă îşi asumă acel timp, îşi corelează achiziţiile.

Absorbţia fondurilor europene pentru perioada 2014-2020 este de 57% în România. Media europeană este de 63%. Există multe proiecte contractate, dar nu foarte multe care se duc către implementare. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO