Eveniment

Randament istoric pe piaţa titlurilor de stat: Finanţele s-au împrumutat la o dobândă de sub 1% pe an

Randament istoric pe piaţa titlurilor de stat:...

Autor: Liviu Popescu

18.12.2015, 00:03 238

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri de la bănci 500 milioane de lei (echivalentul a 111 mil. euro) cu scadenţa în decembrie 2016 la un randament minim istoric de 0,97% pe an. Băncile au depus oferte de aproape trei ori mai mari, însă statul a împrumutat doar suma planificată.

„Credem că surplusul confortabil de lichiditate din piaţa monetară ar trebui să sprijine licitaţia de astăzi, ducând la o cerere puternică din partea departamentelor de gestionare a activelor şi pasivelor ale băncilor locale“, scriu analiştii de la ING într-o notă de studiu.

Pentru luna decembrie, Trezoreria şi-a programat să atragă împrumuturi de 2,7 miliarde de lei, din care se poate adăuga suma de 330 mil. lei din alocările sesiunilor suplimentare.

În primele 11 luni ale anului Finanţele au împrumutat de pe piaţa internă 35,9 miliarde de lei.

La totalul de 38,9 mld. lei pentru acest an se adaugă fondurile de 2 mld. euro obţinute de stat la finele lunii octombrie de pe pieţele externe prin vânzarea de obligaţiuni în cadrul a două emisiuni. Astfel, statul a vândut titluri pe zece ani de 1,25 mld. euro şi obligaţiuni pe 20 de ani totalizând 750 mil. euro.

Ministerul Finanţelor a anunţat la începutul acestui an că vrea să împrumute în 2015 până la 40 de miliarde de lei prin vânzarea de certificate de trezorerie şi obligaţiuni pe piaţa internă, fonduri care urma să fie suplimentate cu maxim 3 de miliarde de euro de pe pieţele externe şi fonduri atrase de la instituţiile financiare internaţionale.

În cea mai mare parte, aceste fonduri au fost necesare pentru a acoperi scadenţe planificate de 28,1 miliarde de lei, din care 24,2 mld. lei pentru împrumuturile în lei şi 3,9 mld. lei pentru cele în valută.

Anul trecut, statul a împrumutat de pe piaţa internă 41,9 miliarde de lei, dar şi 928,7 milioane euro prin vânzarea de titluri de stat în euro. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 2,75 miliarde euro, prin patru emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO