Bănci și Asigurări

Randamentul la titlurile de stat pe 10 ani a revenit pe creştere, la 6,24%, după ce rata de referinţă pe piaţa secundară a scăzut constant în ultimele două săptămâni, după implicarea BNR

Randamentul la titlurile de stat pe 10 ani a revenit pe...

Autor: Roxana Rosu

23.03.2022, 14:39 720

Titlurile de stat cu scadenţa la 10 ani, în lei, au fost cotate miercuri la o rată de referinţă de 6,24% pe piaţa secundară, în urcare faţă de nivelul de marţi, când au fost cotate la 6,14%.

Dobânzile au scăzut constant în ultimele două săptămâni, de la un maxim de 6,75% pe 8 martie până la 6,11% luni, 21 martie, pentru a intra apoi pe o pantă uşor ascendentă , arată datele BNR.

Banca Naţională BNR a reluat pe 9 martie operaţiunile de cumpărare de titluri de stat în lei de pe piaţa secundară pentru a suplimenta lichiditatea din piaţă şi a reduce tensiunile.

„Am suplimentat lichiditatea din piaţă. Am vrut să detensionăm un pic piaţa, să reducem tensiunile pentru că este diferenţă mare între Bid şi Ask. Am cumpărat cât a fost nevoie. Să vedem dacă vom mai cumpăra şi în zilele următoare titluri”, a declarat la acea dată Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

De la izbucnirea conflictului din Ucraina, de pe 24 februarie, piaţa titlurilor de stat de la Bucureşti a devenit în fiecare zi tot mai tensionată, cu o creştere a dobânzilor şi a randamentelor de tranzacţionare. Ministerul Finanţelor s-a împrumutat mai greu şi insuficient pentru că dobânzile cerute de bănci şi investitori au fost din ce în ce mai mari.

În cursul zilei de marţi, 22 martie, au fost tranzacţionate 104 titluri denominate în lei, cu un volum total de 4 mld. lei, şi 4 titluri în euro, cu o valoare de 6,4 mil. euro.

La titlurile de stat pe 6 luni, în lei,  dobânda a urcat la 4,43%, de la 4,40% cu marţi, iar la cele cu scadenţa la 3 ani, în lei, rata a avansat  la nivelul de 5,79%, faţă de cel de 5,76% cu o zi în urmă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO