Bănci și Asigurări

Randamentul titlurilor de stat continuă să crească: vineri, titlurile de stat pe 10 ani, în lei, au fost cotate la o rată de 9,48% pe piaţa secundară

Randamentul titlurilor de stat continuă să crească:...

Autor: Cristina Bellu

21.10.2022, 12:42 459

Titlurile de stat cu scadenţa la 10 ani au fost cotate vineri cu o rată de referinţă de 9,48% pe piaţa secundară, în creştere faţă de randamentul (dobânda efectivă de tranzacţionare) de 9,45% afişat cu o zi în urmă.

De la începutul săptămânii, când BNR a afişat un randament de 9,29% pentru titlurile de stat pe 10 ani, în lei, evoluţia dobânzilor s-a încadrat pe o traiectorie ascendentă, cu un recul timid înregistrat marţi, când randamentul a fost de 9,28%.

Potrivit datelor băncii centrale, în cursul zilei de joi au fost tranzacţionate 109 titluri denominate în lei, cu un volum total de 1,08 mld.lei şi 3 titluri denominate în euro, cu un volum total de 5,6 mil. euro.

La titlurile de stat pe 6 luni, dobânda afişată vineri este de 8,4%, nivel similar faţă de cel înregistrat joi, iar la cele cu scadenţa la 3 ani rata de referinţă este de 9,5%, în creştere de la 9,47% joi.

De la începutul lunii, când BNR afişa o cotaţie de 8,68% pentru titlurile de stat cu scadenţa la 10 ani, creşterea este de peste 9%.

Ratele de referinţă pentru titlurile de stat sunt calculate zilnic de către Thomson-Reuters.

Tot astăzi, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat la 8,18% nivel similar cu cel înregistrat joi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO