Bănci și Asigurări

Raport ANPC: Băncile au fost amendate cu 2 milioane de lei în 2016 şi 2017 pentru că au încălcat drepturile clienţilor

Raport ANPC: Băncile au fost amendate cu 2 milioane de...

Autor: Anelis Baciu

31.08.2017, 12:19 332

Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a amendat băncile locale cu suma de 2 milioane de lei în 2016 şi 2017 după ce în urma unor controale a descoperit că acestea au înclăcat drepturile clienţilor, potrivit unui raport publicat pe site-ul instituţiei. Anul trecut au fost incheiate 249 procese verbale de constatare a contraventiei, cu amenzi în valoare totală de1,7 milioane de lei şi au fost restituite consumatorilor sume în valoare de 1 milion de lei, 112.161,29 euro, 361.828,78 franci elveţieni si 361,13 dolari.

Pe de altă parte, amenzile aplicate anul acesta au însumat 337.000 lei, ca urmare a controalelor care au avut loc în perioada 08.05.2017 – 16.06.2017 şi care au vizat 40 de bănci comerciale.

Pe lângă amenzi  s-au dispus măsuri de remediere a deficienţelor constatate în termen de 15, respectiv 30 de zile, măsuri de aducere la conformitate cu prevederile legale a contractelor în termen de 15, respectiv 30 de zile, măsuri de încetare a practicilor comerciale incorecte, măsuri de restituire a sumelor încasate fără temei legal în termen de 15 zile, măsuri de corectare a oricăror neconformităţi cu prevederile legale constatate în termen de 15 zile, precum şi măsuri de suspendare a derulării campaniilor publicitare până la intrarea în legalitate.

În prezent ANPC derulează un control care vizează respectarea legislatiei privind activitatile de promovare si publicitate de către bănci (website-uri, reclame TV, pliante, etc.). Investigaţia este estimată să se încheierea la finalul lunii septembrie.

Premierul Mihai Tudose a cerut ieri în şedinţa de guvern reprezentanţilor Ministerului Economiei să solicite Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) să publice sinteza activităţilor de control făcută în sistemul bancar, susţinând că „va fi o lectură frumoasă şi interesantă pentru toată lumea”.

O rugăminte mare către Ministerul Economiei. La mine a ajuns o sinteză a activităţilor de control făcută de ANPC în sistemul bancar. Dat fiind faptul că ANPC este în coordonarea dumneavoastră, vreau ca acest raport să fie pe site, public”, a cerut premierul Mihai Tudose în debutul şedinţei de Guvern. Reprezentantul Ministerului Economiei a răspuns afirmativ.

Nu este nimic secret, că de asta l-a făcut, ca să ştim ce este acolo. Nu l-am citit, dar dacă e aşa de gros şi frumos, cred că va fi o lectură frumoasă şi interesantă pentru toată lumea, că nu e de uz intern, a continuat Tudose.

Primul-ministru Mihai Tudose a exprimat, în mai multe rânduri, dubii legate de exactitatea raportărilor făcute de bănci privind situaţia lor financiară, adăugând că este posibilă chiar avertizarea populaţiei în legătură cu siguranţa depozitelor la băncile care au declarat pierderi ani la rând.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO