Bănci și Asigurări

Raport Banca Transilvania: Marjele dobânzilor la credite şi depozite în lei au crescut în februarie, în timp ce la cele în euro marjele au stagnat

Raport Banca Transilvania: Marjele dobânzilor la credite...

Autor: Roxana Rosu

05.04.2017, 00:05 447
Marjele nete de dobândă au crescut în primele două luni ale anului  pentru creditele şi depozitele în lei, în timp ce la cele în euro marjele au stagnat sau s-au redus pe fondul declinului costurilor de finanţare spre ni­veluri minime istorice, sub influenţa po­li­ticii monetare a Băncii Centrale Europene.
 
Astfel, la creditele şi depozitele în lei mar­ja a crescut cu 12 puncte bază ytd (creş­tere de la începutul anului), la cele în sold, şi cu 55 puncte bază în ultimul an la cele noi, po­trivit unei analize realizate de Andrei Rădu­lescu, senior economist la Banca Transil­vania.
 
Pe de altă parte, pe segmentul euro mar­ja netă de dobândă a stagnat la cre­ditele/depozitele noi şi s-a redus cu şapte punc­te bază în ultimul an la cele în sold.
 
Raportat la luna februarie, statisticile BNR arată că, pe de o parte, pe segmentul credite/depozite în lei se observă o majorare a marjelor nete de dobândă, pe fondul acce­le­rării inflaţiei şi al intensificării percepţiei de risc, date fiind tensiunile din sfera publică.
 
Pe de altă parte, la nivelul credi­te­lor/de­po­zitelor în euro marjele nete de do­bândă s-au diminuat, evoluţie influenţată de politica mo­netară relaxată fără precedent im­ple­men­tată de Banca Centrală Europeană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO