Bănci și Asigurări

Raport ING: Cu cât se va împrumuta România în 2021: 7 miliarde de euro pe piaţa externă şi statul va emite titluri de stat pentru populaţie în valoare de 4 mld. lei

Raport ING: Cu cât se va împrumuta România în 2021: 7...

Autor: Răzvan Botea

29.01.2021, 17:53 926

Valentin Tătaru, noul economist-şef al ING Bank România, scrie, în cadrul unui raport pentru investitori, că România va avea un deficit bugetar de 7,3% din PIB în 2021. Acoperirea necesarului de finanţare în 2021 se va realiza de pe piaţa externă cu emisiuni de euroobligaţiuni în valoare de circa 7 mld. de euro şi împrumuturi de pe piaţa internă în valoare de 4 miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat pentru populaţie.

„Comparativ cu 2020, când România a emis aproape 12 miliarde euro în euroobligaţiuni (plus circa 2,3 miliarde euro pe piaţa locală), balanţa de finanţare este probabil să fie mai puţin înclinată spre moneda euro, deşi ne aşteptăm şi la o emisiune, să spunem în jur 7 miliarde euro în euroobligaţiuni. Emisiunea de obligaţiuni în lei ar putea creşte de asemenea, dar este puţin probabil să atingă o dimensiune mult mai mare comparativ cu estimarea noastră de 4 miliarde de lei emise în 2020.

El nu menţionează cu cât prognozează că se va împrumuta guvernul la bănci în 2021, dar spune că necesarul de finanţare al statului în 2021 va fi similar celui din 2020. În 2020, statul a avut un necesar de finanţare pentru acoperirea deficitului bugetar şi rostogolirea datoriei vechi de 150 mld. lei.

De asemenea, Valentin Tătaru scrie că guvernul nu trebuie să vină cu măsuri puternice ca dimensiune şi impact, ci ar trebui să „vină cu puţin din toate” pentru a închide bugetul.

„Guvernul va trebui să vină cu unele măsuri fiscale (mult aşteptate) pentru a declanşa un ciclu de consolidare fiscală. Dacă sunt corect echilibrate şi direcţionate, credem că aceste măsuri nu trebuie să fie spectaculoase ca dimensiune şi impact. Un „puţin din tot” ar trebui să rezolve ecuaţia”, mai scrie Valentin Tătaru.

România, un câmp de bombe bugetare: În anul crizei, guvernul Orban a lăsat moştenire un deficit bugetar de 102 mld. lei, adică 21 mld. euro, cu 10 mld. lei peste estimări. Acum, guvernul Cîţu trebuie să găsească 31 mld. lei venituri bugetare în plus în 2021, astfel încât deficitul să fie de numai 78 mld. lei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO