Bănci și Asigurări

Rasturnari de clasament la varful pietei de asigurari generale

Rasturnari de clasament la varful pietei de asigurari generale
28.05.2009, 00:00 57

Omniasig, companie detinuta de aus-triecii de la Vienna Insurance Group, a preluat in primul trimestru din acest an pozitia de lider al pietei de asigurari generale, ocupata de multi ani de Allianz-Tiriac. De asemenea, Astra, compania de asigurari a omului de afaceri Dan Adamescu, a devenit al treilea jucator din aceasta piata, inlocuind Asirom, dupa ce anul trecut a ocupat locul patru.

Omniasig a reusit sa urce pe primul loc deoarece a avut o scadere a afacerilor mai redusa decat cea inregistrata de fostul lider. In timp ce primele brute subscrise de Allianz-Tiriac pe segmentul asigurarilor generale au scazut cu 5,4% in primele trei luni, afacerile Omniasig s-au redus cu 0,13%. La nivelul intregii piete, insa, Allianz-Tiriac a ramas cea mai mare companie.
Pe asigurari generale, diferenta dintre primii doi jucatori este mica, de 8,1 mil. lei (1,9 mil. euro), in conditiile in care Omniasig a incheiat primul trimestru cu prime brute subscrise de 331,6 mil. lei (77,7 mil. euro), iar Allianz-Tiriac cu 323,5 mil. lei (75,8 mil. euro).
In cazul Omniasig, desi primele aproape au stagnat, daunele au urcat cu peste 60%. Asiguratorul si-a majorat afacerile pe segmentul auto Casco (+6,9%), pana la 162,8 mil. lei (38,2 mil. euro), dar a scazut usor pe segmentul RCA, cu 0,89% fata de aceeasi perioada a anului trecut, primele brute subscrise fiind de 103,3 mil. lei (24,2 mil. euro), potrivit rezultatelor financiare date ieri publicitatii de catre asigurator.
"Atat asigurarile RCA, cat si cele Casco au inregistrat cresteri semnificative la valoarea daunelor, astfel: de 88,59% la Casco si de 81,48% la RCA, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior", au declarat oficialii Omniasig. Pe segmentul de asigurari de incendiu si calamitati naturale, afacerile companiei au scazut cu 5,7%, pana la 46,8 mil. lei (11 mil. euro), iar pe raspundere civila generala au urcat cu 28%, ajungand la 5,9 mil. lei (1,4 mil. euro). Profitul brut al Omniasig, calculat conform standardelor internationale de raportare financiara (IFRS), a crescut cu 24%, pana la 14,7 mil. lei (3,4 mil. euro).
O alta schimbare importanta la varful pietei de asigurari generale este trecerea Astra pe locul trei, dupa ce anul trecut a ocupat pozitia a patra. Astra a inregistrat cea mai mare crestere din primele cinci companii, de 44%, pana la 197,7 mil. lei (46,3 mil. euro). Asirom a trecut de pe locul trei pe patru, dupa ce a raportat o scadere de 15% a primelor brute subscrise din asigurari generale, pana la nivelul de 178,3 mil. lei (41,8 mil. euro). A cincea companie a ramas BCR Asigurari, detinuta de Vienna Insurance, la fel ca Omniasig. BCR Asigurari nu si-a publicat inca rezultatele pentru primul trimestru, insa potrivit estimarilor ZF primele brute subscrise au fost de 165 mil. lei (38,7 mil. euro), cu 27% peste nivelul din primele trei luni din 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO