Bănci și Asigurări

Rasvan Radu, CEO UniCredit: Este nevoie ca reglementarile sa fie mai prietenoase

Rasvan Radu, CEO UniCredit: Este nevoie ca reglementarile sa fie mai prietenoase
18.03.2009, 14:19 63

BNR ar trebui sa relaxeze reglementarile privind provizionarea creditelor care inregistreaza probleme, dar si rezervele minime la valuta, pentru a permite bancilor sa isi canalizeze resursele disponibile spre creditare, spune Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank.

"Cadrul de reglementare a fost bun, a creat rezerve intr-o perioada de crestere. Acum trebuie sa folosim aceste rezerve pentru a sustine clientii", spune Radu.
El subliniaza ca masurile BNR, care determina cerinte mari de capital pentru banci, sunt cu atat mai greu de suportat in actuala conjunctura economica, in care accesul la fonduri este ingreunat, iar costurile sunt mult mai mari.
"Ne speriem ca vor pleca banii din Romania, dar trebuie sa facem ceva ca sa ii atragem. Sunt necesare nu doar masuri administrative care sa ingradeasca iesirile, ci si unele care sa atraga capitalurile", spune Radu.
Seful UniCredit spune ca, in conditiile in care un imprumut de la Fondul Monetar International va intra in rezervele valutare ale BNR, este de asteptat ca cerintele de constituire de rezerve minime obligatorii sa fie reduse.
"O scadere la 35% nu ar insemna nimic. Probabil ar trebui ca rata de constituire sa fie de 20%", spune Radu. BNR impune bancilor sa imobilizeze 40% din sursele atrase in valuta sub forma de rezerve minime.
"Preferam sa transferam active si sa dam cat mai multe credite de afara pentru a reduce cerintele de capital, in conditiile in care costul este foarte mare. Probabil vom vedea bilanturile marilor banci scazand, pentru ca multe credite sunt mutate la extern."
Radu a aratat ca BNR ar putea sa decida suspendarea cerintelor de constituire de rezerve obligatorii pentru finantarile nou atrase.
De asemenea, el vede oportuna si modificarea reglementarilor privind provizioanele, in conditiile in care, pe fondul deteriorarii calitatii portofoliilor de credite, duc la cerinte importante de capital pentru banci.
Bancile locale sunt obligate sa faca raportari catre BNR urmand standardele locale de contabilitate (RAS). Spre deosebire de standardele internationale (IFRS), sub RAS bancile trebuie sa constituie provizioane pentru valoarea integrala a creditelor care inregistreaza intarzieri la plata mai mari de 90 de zile, fara sa ia in calcul garantiile. 
"Noi consideram ca stabilirea necesitatilor de provizionare pe IFRS - dupa care raportam de atlfel catre grup - sunt foarte acoperitoare. Am vrea sa ne indreptam cu sistemul local in aceasta directie", spune Radu.
Seful UniCredit spune ca in prezent se vede o deteriorare a portofoliilor de credite, in conditiile in care multe companii sunt lovite de problemele din economie, iar unii clienti individuali ajung sa isi piarda locul de munca.
"Am primit solicitari de restructurare a creditelor mai ales din partea companiilor mari, in conditiile in care firmele mici aveau lichiditati disponibile in conturi", spune Radu, care se asteapta ca, pe masura ce lichiditatile se epuizeaza, si companiile mai mici sa vina cu cereri de restructurare a creditelor.
Pe partea de retail cererile au fost mai mult din partea clientilor cu credite de consum si mai putin la ipotecare.
Radu subliniaza insa ca UniCredit Tiriac trateaza cazurile individual, oferind solutii acolo unde exista buna-vointa si din partea clientilor, fara sa creeze un produs standardizat de restructurare a creditelor.
 
UniCredit Leasing a dat finantari de 555 mil. euro
 
UniCredit Leasing Corporation si-a pastrat anul trecut pozitia de lider pe piata de profil, cu o valoare a bunurilor finantate de 555 mil. euro, in crestere cu 11% fata de 2007, potrivit datelor prezentate ieri de companie.
"A fost putin sub bugetul nostru initial, din cauza conditiilor anului trecut. Pentru 2009 ne-am propus sa mentinem acelasi nivel al valorii finantarilor", a declarat Andreas Obrist, directorul general al UniCredit Leasing.
Compania a incheiat anul trecut peste 15.400 de contracte noi, circa 59% din finantari fiind pentru achizitia de vehicule, 39% pentru echipamente si 3% pentru proiecte imobiliare.
"Anul acesta ponderea finantarilor auto ar putea cobori sub 50% din portofoliu, depinde de cum vor merge vanzarile de masini", spune Obrist.
In primele doua luni din acest an, finantarile auto acordate de UniCredit Leasing s-au redus cu 40-45%, insa au crescut cele pentru echipamente si sectorul imobiliar, astfel incat totalul a ramas aproape la acelasi nivel ca in primele doua luni din 2008, sustine Dan Constantinescu, managing director al companiei, responsabil de partea de vanzari.
"Initial ne-am propus sa obtinem in aceasta perioada cu 20% mai putin, dar am depasit acest obiectiv. Cresterea pe echipamente si real estate s-a datorat segmentului corporate, pentru ca sunt companii care continua sa functioneze, altfel n-am mai fi aici", afirma Constantinescu.
Cativa clienti ai UniCredit Leasing au intrat in faliment din cauza problemelor de pe piata, dar Andreas Obrist spune ca acest lucru se intampla acum in orice firma de leasing.
"Suntem multumiti de calitatea portofoliului, iar ponderea clientilor cu intarzieri si a celor care cer reesalonari este redusa." El afirma ca numarul clientilor cu intarzieri la plata ratelor si a celor care solicita reesalonarea datoriilor are o pondere redusa in totalul portofoliului.
O parte a afacerilor companiei va veni anul acesta si din sectorul public, in special din proiecte de infrastructura. Constantinescu estimeaza ca anul trecut UniCredit Leasing a fost al doilea finantator in leasing al sectorului public. Prima companie de pe acest segment este Ager Leasing.(Angela Placinta)
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO