Bănci și Asigurări

Răsvan Radu, şeful UniCredit Ţiriac Bank, devine al treilea român din Comisia Trilaterală, una dintre cele mai influente organizaţii mondiale

Răsvan Radu, şeful UniCredit Ţiriac Bank, devine al treilea român din Comisia Trilaterală, una dintre cele mai influente organizaţii mondiale

Radu este unul dintre cei mai tineri români aflaţi la conducerea unei bănci de top 10. El şi-a început cariera bancară în urmă cu 20 de ani, la BCR

Autor: Razvan Voican

21.10.2011, 11:18 6092

El devine al treilea român acceptat în organizaţie după Mugur Isărescu, guvernatorul BNR de 21 de ani (cu întreruperea din 2000, când a fost premier), şi Mihai Tănăsescu, fost ministru de finanţe în guvernul Năstase şi actual reprezentant al României la FMI.

În cadrul grupului italian UniCredit pentru care Răsvan Radu lucrează din 2005 mai este membru al Comisiei Trilaterale şi Dieter Rampl, chairman al UniCredit Group şi fost CEO al băncii germane HVB, absorbită în anul 2005 de italieni.

Radu este unul dintre cei mai tineri români aflaţi la conducerea unei bănci de top 10. El şi-a început cariera bancară în urmă cu 20 de ani, la BCR. Pentru scurt timp a fost vicepreşedinte al CEC în 2000, iar din 2001 a fost recrutat de austriecii de la Raiffeisen pe postul de vicepreşedinte responsabil cu retailul. Patru ani mai târziu a pariat pe planurile de extindere ale italienilor de la UniCredit şi a fost instalat ca CEO al filialei locale UniCredit România. În 2007, când a avut loc consolidarea locală dintre UniCredit şi HVB Ţiriac Bank, Radu şi-a păstrat poziţia de CEO şi în banca rezultată din fuziune, în timp ce Dan Pascariu, mult mai experimentatul şef al HVB, a făcut un pas în spate acceptând postul neexecutiv de preşedinte al Consiliului de Administraţie.

La jumătatea acestui an, UniCredit Ţiriac Bank se situa pe locul al cincilea după active, cu o cotă de piaţă de 5,8%. Italienii au un plan extrem de ambiţios de extindere pe retail, însă ezită să-l lanseze în forţă din cauza situaţiei economie. Pe de altă parte, nu resping ideea unei achiziţii locale pentru a putea urca în top 3.

Primul român acceptat în Comisia Trilaterală a fost Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. În urmă cu un an el a reuşit să organizeze la Bucureşti, la sediul BNR, o conferinţă de trei zile a ramurii europene a acestei structuri pe tema crizei internaţionale.

Tot el l-a recomandat şi pe Mihai Tănăsescu pentru a fi primit ca membru. Isărescu este în prezent membru al Comitetului executiv al Comisiei.

Printre bancherii importanţi pentru România care au calitatea de membru al Comisiei Trilaterale se numără şi Andreas Treichl, CEO al Erste Group - care controlează BCR, cea mai mare bancă locală.

Grupul european al Comisiei Trilaterale are un plafon de 170 de membri, locurile fiind alocate după cote naţionale. Astfel, Germania are 20 de membri, Franţa, Italia şi Marea Britanie au câte 18, Spania 12, iar ţări precum România au cote de până la 6 membri.

Înfiinţată în 1973, organizaţia reuneşte personalităţi extrem de influente - bancheri, politicieni, industriaşi, şefi de mutinalţionale şi profesori, în principal de pe trei continente - America de Nord, Europa şi Asia-Pacific. Unul dintre fondatorii Trilateralei este magnatul american David Rockefeller.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO