Bănci și Asigurări

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 2,2% în octombrie, la cel mai redus nivel din septembrie 2017. Dar hotelurile şi restaurantele au majorat preţurile

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 2,2% în...

Autor: Iulian Anghel, Roxana Rosu

12.11.2020, 00:08 382

♦ HORECA (hoteluri, restaurante, cafelele) a contribuit semnificativ la inflaţia din octombrie ♦ În ciuda situaţiei grave prin care trece şi cu sprijinul deloc de neluat în seamă al statului, industria hotelieră a majorat preţurile cu 2% faţă de decembrie 2019 lLa fel de lovit, transportul aerian a redus însă preţurile cu 8,6% faţă de decembrie şi cu 16% în octombrie curent, faţă de octombrie 2019, arată datele INS publicate miercuri.

Datele despre inflaţie publicate de Institutul Naţional de Statistică pentru luna octom­brie, arată o inflaţie anuală în scădere, până la 2,2% aproape de ţinta ideală de 2%. Deşi nu este de neluată în seamă, scăderea con­su­mului care poate duce inflaţia în jos nu trebuie soco­tită aici, spune Adrian Va­sile­s­cu, BNR, cel mai bun analist pe zona de inflaţie din Ro­mânia. Poli­tica corectă a BNR care are între sar­cinile ei de bază corectarea inflaţiei este cea care a ajutat, adaugă el: „Consumul nu scade. Sintetic, asistăm la un proces de «dezinflaţie»“.

Explicaţiile lui Adrian Vasilescu  sunt complexe – cifre, zecimi de procente, evoluţie pe preţul cartofului, pe cele 10-11 produse care stricau până acum media a ceea ce se cheamă (în dicţionarul de economie) inflaţie, adică o creştere generală a preţurilor. Iar concluzia lui este că scăderea inflaţiei nu poate fi pusă, sub nicio formă, pe seama reducerii consumului. După o cădere severă în prima partea a anului –  determinată de lockdown şi, în bună măsură, de teama oamenilor faţă de ziua de mâine, consumul gospodăriilor a început să crească. Nu este de lepădat, în vreme de criză, o creştere de 1,7% a consumului casnic.

„Pentru BNR este o veste bună. In­fla­ţia de bază (CORE – care elimimă din calcul preţurile volatile şi preţurile ad­mi­nis­trate – n. red.) este sub control. Cum vor arăta lucrurile mai apoi, de­pin­de de politica fiscală ce va fi adoptată de vii­torul guvern, după alegeri“, comen­tează Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank. Potrivit datelor INS publicate miercuri, de la începutul anului, cele mai mari creşteri de preţ au fost la fasole, citrice, făină şi poştă, în timp ce cartofii s-au ieftinit cu 30%

Rata anuală a inflaţiei a continuat tren­dul descendent în oc­tombrie şi s-a redus la 2,2%, faţă de 2,45% în sep­tembrie, 2,7% în august şi 2,8% în iulie, arată datele pu­blicate mier­curi de INS.

Avansul a fost determinat de scum­pirea cu 4,3% a alimen­telor şi cu 2,8% a serviciilor, în timp ce la mărfurile nealimentare preţurile au crescut cu doar 0,6% faţă de octombrie 2019.

„Dinamica anuală a preţurilor de consum a decelerat la cel mai redus nivel din septembrie 2017. Se evidenţiază decelerarea ritmului anual pentru preţurile la bunuri alimentare de la 4,96% în septembrie la 4,34% în octombrie, minimul din februarie“,a  comentat Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la Banca Transilvania.

Comparativ cu luna septembrie, în octombrie pre­ţurile de consum s-au majorat cu 0,2%, după ce alimentele s-au scumpit cu 0,1%, iar mărfurile nea­limentare cu 0,3% şi serviciile cu 0,2%.

În ultimele 10 luni, cele mai mari creşteri de preţ au fost înregistrate la fasole (17%), citrice (11%), făină (7%),  ţigări (6,8%), produse de igienă şi cosmetică (5%), conserve de carne (5%), brânză (5%) şi servicii poştale (12%).

În acelaşi timp, cartofii s-au ieftinit cu 30%, combustibilii şi biletele de avion cu circa 10% şi gazele cu aproape 3%.

„În scenariul macroeconomic central BT previzionăm majorarea preţurilor de consum cu un ritm mediu anual de 2,6% în intervalul 2020-2022, cu decelerare în acest an (determinată de incidenţa pandemiei şi consecinţele acestui şoc) urmată de accelerare în 2021 (pe fondul redinamizării economiei reale şi perspectivelor de majorare pentru cotaţiile internaţionale la ţiţei)“, a mai spus Rădulescu.

Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 1,8%.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2019 – octombrie 2020) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2018 – octombrie 2019), calculată pe baza IPC, este 2,9%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 2,7%.

 

Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank: Inflaţia de bază este acum sub control. Cum vor arăta lucrurile mai apoi, depinde de politica fiscală ce va fi adoptată de viitorul guvern, după alegeri.

 

Adrian Vasilescu, BNR: Consumul creşte. Căderea inflaţiei nu poate fi pusă, sub nicio formă, pe seama reducerii consumului. Sintetic, asistăm la un proces de dezinflaţi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO