Bănci și Asigurări

Rata combinată a daunei la RCA a coborât la 90,3% în primele nouă luni din 2022. Înseamnă că RCA-ul este acum profitabil?

Rata combinată a daunei la RCA a coborât la 90,3% în...

Autor: Mircea Nica

28.01.2023, 10:59 2783

Rata combinată a daunei a coborât pentru prima oară în ultimii cinci ani sub 100%, ceea ce ar însemna că segmentul nu ar trebui să mai aducă pierderi asigurătorilor Pe de altă parte, evoluţia ratei daunei combinate la Casco rămâne în continuare la peste 110%.

Rata combinată a daunei, un indicator pentru clasele de asigurări generale, care atunci când este supraunitară indică pierderi pentru respective linie de business, a ajuns la 90,3% în primele nouă luni din 2022 pe zona RCA, în timp ce pentru Casco nivelul a fost de 111,3%, potrivit datelor publicate de Autori­tatea de Supraveghere Financiară (ASF) în raportul privind evoluţia pieţei asigurărilor în primele nouă luni din 2022.

Rata combinată a daunei este alcătuită din rata daunei şi rata cheltuielilor. Rata dau­nei re­pre­zintă raportul din­tre plăţi­le de despă­gu­biri şi încasările din prime de asi­gu­rare prin urmare, dacă rata daunei şi cea a chel­tu­ielilor adunate, res­pectiv rata combinată a daunei este de peste 100%, înseamnă că societă­ţile de asigu­rări trebuie să vină cu venituri supli­mentare pentru a acoperi cheltuielile necesare. Acesta a fost cazul în ultimul deceniu atât pentru segmentul RCA, cât şi pentru seg­mentul Casco. Deşi pentru segmentul Casco situaţia a rămas neschimbată, iar companiile de asigurări înregistrează în continuare pier­deri, segmentul RCA a ajuns pentru prima oară la un nivel al ratei daunei combinate de 90,3% în primele nouă luni din 2022, ceea ce ar sugera o schimbare de perspectivă privind segementul RCA. Singurul moment în ultimul deceniu în care rata combinată a daunei a fost sub 100, respectiv 98,6%, a fost în anul 2017, potrivit datelor agregate de ZF şi prezentate în luna iunie a anului trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO