Bănci și Asigurări

​Rata creditelor neperformante continuă să scadă: a ajuns la 12% în octombrie

​Rata creditelor neperformante continuă să scadă: a...

Autor: Liviu Popescu

30.12.2015, 12:00 453

Rata creditelor neperformante, adică restanţele mai mari de 90 de zile şi pentru care s-au iniţiat acţiuni de recuperare, a scăzut în luna octombrie la 12% din totalul împrumuturilor acordate de bănci, cu 0,3 puncte procentuale sub nivelul din luna precedentă, potrivit datelor din cel mai recent raport lunar al BNR.

Astfel, rata creditelor cu probleme a scăzut pentru a treia luna consecutiv.

Comparativ cu nivelul atins în octombrie 2014, rata NPL-urilor (non performing loans) este mai mică cu 3,3 puncte procentuale.

Tendinţa descendentă a ratei creditelor cu probleme vine în contextul în care Banca Naţională forţează băncile să-şi cureţe bilanţurile pentru a relua activitatea de creditare. Iar acest lucru s-a văzut în luna august, când activitatea de creditare a înregistrat prima evoluţie pozitivă anuală din februarie 2013 încoace.  În septembrie 2015, soldul creditelor a crescut faţă de aceeaşi perioadă din 2014 cu 0,6%, pentru ca în octombrie, datele BNR să arate cea mai solidă dezgheţarea a creditării din ultimii trei ani, respectiv un avans de 2,3% faţă de aceeaşi lună din 2014 la 219 mld. lei.

BNR a solicitat băncilor comerciale în prima jumătate a anului 2014 să-şi cureţe bilanţurile de credite neperformante, iar astfel bancherii au fost puşi în situaţia de a constitui provizioane suplimentare pentru a pune în aplicare recomandările băncii centrale. Curăţarea de neperformante a sistemului bancar a venit însă cu un cost deloc neglijabil, întreg sistemul bancar local înregistrând în 2014 o pierdere agregată de 4,4 mld. lei

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO