Bănci și Asigurări

Rata creditelor neperformante din sistemul bancar a coborât la 5,5% la finalul lunii august

Rata creditelor neperformante din sistemul bancar a...

Autor: Anelis Baciu

11.10.2018, 00:05 338

Băncile locale aveau la finalul lunii august a acestui an credite neperformante (non-performing loans - NPL) în valoare de 5,5% din totalul portofoliilor de împru­muturi, în scădere uşoară faţă de luna anterioară, potrivit datelor BNR. Spre comparaţie, în luna august a anului trecut rata NPL trecea de 8%.

În prezent creditele neperformante nu mai sunt o problemă presantă pentru băncile locale aşa cum se întâmpla în 2014 de exemplu, când curăţarea bilanţurilor reprezenta prioritatea tuturor băncilor mari. Anul 2014 a fost de altfel anul de vârf al neperformanţei, în condiţiile în care aproape un sfert din împrumuturile acordate de bancheri intrau la categoria nerecuperabile.  Deşi NPL-urile nu mai sunt o problemă la nivel local, rata creditelor considerate neperformante se menţine în continuare peste media de la nivelul Uniunii Europene. Potrivit datelor BNR, băncile din România mai au în bilanţuri credite neperformante de sub 4 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO