Bănci și Asigurări

Rata creditelor neperformante a urcat uşor în iulie faţă de iunie, la 5,77%. Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Ne aşteptăm la inflexiunea ratei creditelor neperformante pe termen scurt, după declinul din ultimii ani

Rata creditelor neperformante a urcat uşor în iulie...

Autor: Anelis Baciu

20.09.2018, 12:39 326

BNR a anunţat că după primele şapte luni ale acestui an sectorul bancar a tras linie cu o rată medie a creditelor neperformante (non-performing loans - NPL) de 5,77%, în creştere cu 0,06 puncte procentuale faţă de luna precedentă.

Deşi, în creştere uşoară, rata NPL-urilor este în prezent de aproape patru ori mai mică decât în 2014, anul de vârf al neperformanţei în sistemul bancar local.

În 2014 aproape un sfert din împrumuturile acordate de bancheri intrau la categoria neperformante, în timp ce în cazul băncilor mari creditele neperformante se apropiau de 30%.

”Ne aşteptăm la inflexiunea ratei creditelor neperformante pe termen scurt, după declinul din ultimii ani, pe fondul decelerării economiei, majorării costurilor nominale de finanţare şi numărului ridicat de persoane cu rate bancare care depăşesc 55% din venituri”, comentează Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO