Rata inflaţiei s-a redus în luna februarie la 3%, faţă de un ritm de 3,6% în ianuarie, în condiţiile în care alimentele s-au scumpit cu 4,09%, mărfurile nealimentare cu 2,04%, iar serviciile cu 3,8%, a anunţat INS.
Faţă de ianuarie, preţurile de consum s-au majorat cu 0,25%, cu 0,6% la alimente şi 0,4% la servicii, în timp ce mărfurile nealimentare s-au ieftinit cu 0,06%.
Cele mai mari creşteri de preţ au fost înregistrate în februarie, faţă de începutul anului, la bilete de avion (18%), servicii poştale (7,4%), fructe proaspete (6,4%), legume şi conserve (4,8%), energie termică (3%), cartofi (2,7%), carne de porc (2,3%).
Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,8%.
Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2019 – februarie 2020) faţă de precedentele 12 luni (martie 2018 – februarie 2019), calculată pe baza IPC, este 3,8%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,9%.
Anul trecut, rata medie anuală a inflaţiei a fost de 3,8%. Deşi în decelerare faţă de anul 2018, când rata medie anuală a inflaţiei a fost de 4,6%, inflaţia a rămas peste intervalul-ţintă al BNR de 2,5% plus/minus 1 punct procentual. Motivele care au dus la această evoluţie sunt creşterea veniturilor care s-a tradus prin exces de cerere şi creşterea costurilor de producţie, evoluţia cursului de schimb, dar şi seceta din toamnă, care a adus o recoltă agricolă mai slabă.
Prognoza BNR pentru 2020 indică o inflaţie de 3%, şi de 3,2% în 2021.