Bănci și Asigurări

Rata neperformantelor face încă un pas spre 13%

Rata neperformantelor face încă un pas spre 13%

Autor: Ciprian Botea

27.07.2015, 00:04 299

Rata creditelor neperformante a scăzut la 13,3% la finalul lunii mai, cu 0,2 puncte procentuale sub nivelul din luna anteriorară şi cu şapte puncte procentuale mai puţin comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care bancherii au continuat să-şi cureţe portofoliile, iar stocul total de credite s-a stabilizat.

Creditele cu probleme crescuseră surprinzător la începutul anului şi reveniseră la peste 14% din stocul total, după amplul proces de curăţare a bilanţurilor derulat de bancheri în a doua jumătate a anului trecut. Creşterea neperformantelor din primele două luni fusese generată de segmentul companiilor, în timp ce pe segmentul persoanelor fizice situaţia a continuat să se îmbunătăţească. De exemplu, la finalul lunii februarie rata de neperformanţă pe segmentul companiilor era de 20%, iar pe retail era de sub 8%.

Creditele cu probleme au crescut de opt ori din 2007 până în primăvara anului trecut. De la jumătatea anului 2014 a început însă un amplu proces de curăţare a bilanţurilor, mai multe portofolii de valoare mare fiind vândute către firmele specializate în recuperarea creanţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO