Bănci și Asigurări

Rata neperformantelor face încă un pas spre 13%

Rata neperformantelor face încă un pas spre 13%

Autor: Ciprian Botea

27.07.2015, 00:04 301

Rata creditelor neperformante a scăzut la 13,3% la finalul lunii mai, cu 0,2 puncte procentuale sub nivelul din luna anteriorară şi cu şapte puncte procentuale mai puţin comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care bancherii au continuat să-şi cureţe portofoliile, iar stocul total de credite s-a stabilizat.

Creditele cu probleme crescuseră surprinzător la începutul anului şi reveniseră la peste 14% din stocul total, după amplul proces de curăţare a bilanţurilor derulat de bancheri în a doua jumătate a anului trecut. Creşterea neperformantelor din primele două luni fusese generată de segmentul companiilor, în timp ce pe segmentul persoanelor fizice situaţia a continuat să se îmbunătăţească. De exemplu, la finalul lunii februarie rata de neperformanţă pe segmentul companiilor era de 20%, iar pe retail era de sub 8%.

Creditele cu probleme au crescut de opt ori din 2007 până în primăvara anului trecut. De la jumătatea anului 2014 a început însă un amplu proces de curăţare a bilanţurilor, mai multe portofolii de valoare mare fiind vândute către firmele specializate în recuperarea creanţelor.