Bănci și Asigurări

Ratele negative ale dobânzilor nu îi împiedică pe nemţi să economisească la bancă: totalitatea depozitelor depăşeşte 1.800 mld. euro, iar în 2019 germanii au pus în plus 250 mld. euro

Ratele negative ale dobânzilor nu îi împiedică pe...

Autor: Mircea Nica

16.01.2020, 18:37 180

Ratele negative ale dobânzilor nu au avut impactul dorit privind comportamentul de economisire al nemţilor, astfel că depozitele au crescut cu 8,5% anul trecut, ajungând la un nivel record de 1,8 trilioane de euro, conform Financial Times. 

Datele colectate de la DZ Bank, al doilea cel mai mare creditor din Germania, arată că nemţii au pus deoparte 11% din veniturile disponibile în 2019, la fel ca în anul 2018. Rata de economise a gospodăriilor din Germania este de două ori mai mare decât rata de economisire a Uniunii Europene per total, potrivit datelor OECD.

Cu toate acestea, nemţii se feresc de piaţa de capital şi foarte puţine planuri de economisire multianuale plătesc dobânzi, astfel că aceştia se bazează pe conturile curente pentru a economisi. Această strategie devine şi mai dureroasă în timp ce numărul băncilor din Germania creşte şi au început să dea curs ratelor negative ale dobânzilor clienţilor de retail. Anul trecut, ratele negative au dat la o parte 27 mld. euro din valoarea depozitelor din Germania după ajustarea cu inflaţia, conform DZ Bank.

„Ratele negative care circulă au blocat investiţiile gospodăriilor private“, a spus Michael Stappel, economist al DZ Bank. Banca a realizat că 27% din averea financiară a Germaniei din 2019 a fost ţinută în conturi curente, comparativ cu 16% de acum un deceniu. Doar 7% din averea gospodăriilor din Germania sunt investite direct pe piaţa de capital, în timp ce fondurile de investiţii deţin 11% din averea gospodăriilor. 

Anul trecut, nemţii au economisit bani, în creştere cu 10,5% la 250 mld. euro, în timp ce conturile curente  au crescut cu 8,1% la 1,55 trilioane de euro, conform unui chestionar. Ratele negative ale dobânzilor au fost introduse în zona euro în iunie 2014 pentru a stimula economia, împingând băncile să împrumute mai mult decât să lase lichiditatea în băncile centrale. Gospodăriile din Germania au fost întotdeauna mai conservatoare cu banii decât în alte ţări puternice economisind o bună parte din venituri prin depozitele ţinute în bănci sau ţinând economiile cash.

Din moment ce Banca Centrală Europeană a scăzut ratele dobânzilor, adâncind economia în teritoriul ratelor negative în septembrie, băncile din Germania au început să îi taxeze pe cei care au o avere foarte mare şi companiile. Nici o bancă de retail din Germania nu a introdus ratele negative pentru depozitele mici, aceasta fiind o mişcare care ar fi devenit foarte nepopulară, având în vedere că o proporţie destul de mare a gospodăriilor îşi ţine veniturile în conturile curente. Bundensbank a chestionat 220 de creditori în septembrie, cu două săptămâni după ce BCE a scăzut ratele la un minim record de -0,5%.

Dintre aceştia 58% au spus că au perceput ratele negative prin depozitele corporate şi 23% au spus că fac acelaşi lucru pentru depozitele pe retail.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO