Bănci și Asigurări

Ratele românilor la credite ar putea scădea. ROBOR la 3 luni s-a diminuat uşor ieri, la 2,60%

Ratele românilor la credite ar putea scădea. ROBOR la 3...

Autor: Mediafax

26.03.2020, 00:00 198

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a scăzut ieri la 2,60%, după ce marţi urcase uşor la 2,62%, potrivit datelor afişate de BNR. 

Şi ROBOR la 6 luni a scăzut ieri, fiind cotat la 2,67%, în scădere uşoară de la 2,69%, marţi.

În ultimele două săptămâni, ratele ROBOR au crescut semnificativ, în salturi, pe fondul accentuării turbulenţelor din pieţele financiare internaţionale, urcând în cazul ROBOR la 3 luni la 3,24% în data de joi 19 martie, de la 2,86% în data de joi 12 martie.

ROBOR este totuşi de aşteptat să scadă în continuare sub nivelul de 2,5%, după reducerea dobânzii-cheie la 2% şi îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii-cheie la ±0,5 puncte procentuale.

ROBOR la trei luni reprezintă dodânda la care băncile îşi acordă împrumuturi cu o maturitate la trei luni.

Totodată, ROBOR este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele de consum şi ipotecare acordate în lei înainte de luna mai 2019.

Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă, respectiv indicele IRCC. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO