Bănci și Asigurări

Războiul cursului valutar: După ce a fost acuzată de ministerul de Finanţe pentru creşterea cursului, în replică BNR acuză lipsa de consultare atunci când au fost adoptate decizii care afectează politica monetară şi stabilitatea financiară a ţării

Războiul cursului valutar: După ce a fost acuzată de...

Autor: Alex Ciutacu

25.01.2019, 18:52 3782

După ce Ministerul Finanţelor s-a alăturat PSD arătând cu degetul către BNR ca fiind singura instituţie responsabilă pentru controlul cursului valutar, replica Băncii Naţionale a venit imediat.

„BNR este implicată permanent, cu atât mai mult în aceste zile, în elaborarea şi aplicarea politicii monetare şi a politicii cursului de schimb, în conjunctura determinată de factorii interni şi internaţionali. În acest context, BNR îşi doreşte ca şi până acum o cooperare loială cu Ministerul Finanţelor Publice pentru armonizarea politicilor fiscale şi monetare în beneficiul cetăţenilor şi a mediului de afaceri. O asemenea colaborare presupune însă,  o consultare prealabilă a BNR atunci când sunt adoptate decizii care afectează politica monetară a băncii centrale şi stabilitatea financiară a ţării”, a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR.

De fapt BNR acuză ministerul Finanţelor că a introdus OUG 114, respectiv taxa bancară fără o discuţie înainte, subminând politica monetară prin legarea acestei taxe de indicele ROBOR.

Această taxă bancară ar putea trimite pe pierdere aproape jumătate dintre bănci ceea ce ar afecta stabilitatea financiară a României.

De la începutul anului, cursul leu/euro a crescut acelerat, determinând o depreciere a monedei naţionale de peste 2%, ceea ce provoacă îngrijorări privind economia României.

Pe tot anul trecut, cursul a crescut cu numai 0,09%, iar acum în mai puţin de o lună cursul a crescut cu peste 2%.

PSD şi acum Ministerul Finanţelor acuză indirect BNR de această creştere susţinând că banca centrală este singura responsabilă de controlul cursului. Mai mult decât atât. PSD, partidul de guvernământ, cere BNR să folosească rezerva valutară, de 36,5 miliarde euro, să controleze evoluţia cursului leu/euro.

Totul a pornit de la această taxă bancară, apariţia ei pe neaşteptate făcându-i pe investitori să ridice nivelul de risc al României.

Pe bursă acţiunile bancare – Banca Transilvania şi BRD – numărul doi şi număruil trei din piaţă, au scăzut cu 20%.

Piaţa valutară investitorii au prins un moment favorabil pentru creşterea cursului, susţinând că legarea taxei bancare de evoluţia ROBOR va lega mâinile Băncii Naţionale, subminându-i capacitatea de intervenţie. Cu cât ROBOR-ul este mai mic, cu atât taxa bancară este mai mică.

Anul trecut BNR a folosit creşterea dobânzii de politică monetară pentru a tempera inflaţia, în acelaşi timp asigurând o stabilitate a cursului leu/euro.

În acest an, analiştii cred că BNR va da drumul la curs pentru a ţine dobânzile şi implicit ROBOR-ul stabil.

BNR a criticat această taxă bancară, Mugur Isărescu calificând-o drept „o trăsnaie”. Din acel moment, a început o luptă, întâi subterană între Guvern – PSD, Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovoci, şi BNR, război care acum a trecut la un alt nivel.

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a declarat într-o emisiune la Antena 3 că presiunile pentru neadoptarea taxei bancare sunt mari, şi a susţinut că nu putea să îi anunţe pe bancheri înainte. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO