Bănci și Asigurări

RBS îşi corectează previziunile de curs şi nu mai vede euro trecând de 4,50 lei anul viitor

 RBS îşi corectează previziunile de curs şi nu mai vede euro trecând de 4,50 lei anul viitor

Autor: Razvan Voican

24.12.2012, 00:09 1489

Odată cu instalarea noului guvern, cursul leu/euro se va stabiliza la niveluri mai scăzute decât cele înregistrate în toamnă, potrivit RBS România care şi-a revizuit pe linie prognozele în direcţia unei uşoare întăriri a leului.

Asfel, cursul este estimat la 4,48 lei/euro în martie 2013, vizibil mai jos faţă de prognoza de 4,56 lei/euro pe care RBS o avansa la începutul lui decembrie, înainte să apară rezultatul oficial al alegerilor. Euro ar urma să coboare lent până la 4,46 lei în iunie, pentru ca în septembrie să se situeze la 4,47 lei. Toate vechile prognoze indicau menţinerea cursului deasupra pragului de 4,50 lei/euro cel puţin în prima jumătate a anului viitor.

BNR a calculat vineri un curs de 4,4451 lei pentru un euro, la finalul unei săptămâni întregi în care cotaţiile s-au situat sub 4,50 lei/euro. Euro nu a mai fost atât de jos de aproape şase luni.

Analiştii RBS remarcă îmbunătăţirea percepţiei investitorilor financiari străini faţă de România pe seama aşteptărilor privind instaurarea unui climat de stabilitate politică, însă notează în acelaşi timp că aşteptările pieţelor sunt mari şi ca atare este importantă continuarea colaborării cu instituţiile financiare internaţionale ca o formă de asigurare că stabilitatea macroeconomică va fi menţinută, iar reformele structurale vor continua.

Pe de altă parte, RBS reaminteşte că evoluţia cursului poate fi marcată de influenţa negativă a unor factori externi, criza datoriilor din zona euro putând genera noi şocuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO