Bănci și Asigurări

RBS vede fluctuaţii de curs pe termen scurt: băncile greceşti cumpără euro

RBS vede fluctuaţii de curs pe termen scurt: băncile greceşti cumpără euro

Autor: Liviu Chiru

11.07.2011, 00:06 715

Există argumente care să susţină ideea unui leu mai puternic,însă cursul ar putea să înregistreze în continuare fluctuaţii dincauza cererii puternice de valută din partea băncilor elene,consideră analiştii Royal Bank of Scotland, unul dintre cele maimari grupuri financiare britanice, naţionalizat în 2009 pe fondulpierderilor enorme.

"În privinţa leului, am susţinut de mult timp că ar trebui să seîntărească în faţa euro. Totuşi, vânzările consistente de lei şicumpărările de valută din partea subsidiarelor băncilor elene facca direcţia pe termen scurt a leului să nu fie nici pe departeclară şi dificil de analizat. De aceea ne aşteptăm la multe suişurişi coborâşuri în banda de 4,1-4,3 lei pentru un euro", comenteazăDemetrios Efstathiou, analist în cadrul Royal Bank of Scotland.

Şi analiştii băncii de investiţii Nomura afirmau recent căsubsidiarele băncilor elene au inversat fluxurile de capital cuacţionarii lor, respectiv atrag fonduri pe plan local pe care leplasează ulterior în Grecia. La fel ca majoritatea celorlalţijucători, băncile elene au depozite în lei mai mari decât crediteleacor­date în monedă locală.

Leii excedentari pot fi schimbaţi în euro prin operaţiunicomplexe swap, iar valuta poate fi ulterior plasată la banca-mamădin Grecia.

Dacă în trecut grupurile elene puteau atrage finanţări ieftinede pe pieţele internaţionale, pe care le transferau ulterior cătresubsidiarele din regiune pentru a le alimenta creşterea pecreditare, acum situaţia s-a inversat. Filialele locale pot obţinefonduri în euro mai ieftin decât ar obţine băncile-mamă de laAtena.

În şedinţa de tranzacţionare de vineri, leul nu a reuşit săconsolideze câştigurile în faţa euro din zilele precedente. Astfel,după ce au coborât până la 4,1915 lei/euro în prima parte a zilei,cotaţiile au urcat din nou peste pragul de 4,2 lei pentru un euro.BNR a calculat un curs de 4,2037 lei pentru un euro, cu 0,5 banisub nivelul precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO