Bănci și Asigurări

RCA şi Casco sunt cele mai păguboase linii de business ale asigurătorilor. În ultimii 10 ani, cele două segmente de asigurări au adus cumulat pierderi între 5% şi 84% în portofoliile asigurătorilor

RCA şi Casco sunt cele mai păguboase linii de business...

Autor: Mircea Nica

06.06.2022, 16:45 254

♦ În condiţiile în care rata daunei combinată de peste 100% înseamnă pierderi, segmentele RCA şi Casco au adus preponderent pierderi în ultimii 10 ani, cu excepţia anului 2017, când rata daunei combinată era sub 100% pe zona RCA, mai exact 98,6%, în timp ce Casco avea o rată a daunei combinată de 107,2%.

Segmentele RCA şi Casco, cele mai mari linii de business din întreaga piaţă a asigurărilor, sunt şi liniile de business care aduc cea mai mare pagubă în portofoliile asigurătorilor, cu o rată a daunei combinată de peste 100% în ultimii 10 ani, conform datelor din rapoartele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Rata combinată a daunei, un indicator pentru clasele de asigurări generale, care atunci când este supraunitară indică pierderi pentru respectiva linie de business, este alcătuită din rata daunei şi rata cheltuielilor. Rata daunei reprezintă raportul dintre plăţile de despăgubiri şi încasările din prime de asigurare. Prin urmare, dacă rata daunei şi cea a cheltuielilor adunate, respectiv rata combinată a daunei este de peste 100%, înseamnă că societăţile de asigurări trebuie să vină cu venituri suplimentare pentru a acoperi cheltuielile necesare.

Analizând evoluţia celor două rate combinate a daunei de la principalele linii de business ale asigurătorilor, RCA şi Casco, care au o pondere semnificativă în piaţă, se observă că de-a lungul ultimilor 10 ani companiile de asigurări au înregistrat, cumulat pe cele două linii de business, pierderi între 5% şi 84% în portofoliile lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO