Bănci și Asigurări

RCA va creşte, asigurătorii vor da testul de stres, iar piaţa continuă eforturile de a ajunge la liman

O poliţă RCA încheiată de acelaşi şofer pentru aceeaşi maşină poate costa şi de la simplu la triplu. Foto: Shutterstock

O poliţă RCA încheiată de acelaşi şofer pentru aceeaşi maşină poate costa şi de la simplu la triplu. Foto: Shutterstock

Autor: Andra Oprescu

05.01.2015, 00:07 714

 Apropierea tarifelor practicate la poliţele RCA, creşterea primei medii şi, posibil, plafonarea comisioanelor plătite de asigurători către brokeri

De la 1 ianuarie a intrat în vigoare noua normă RCA. Astfel, asigurătorii care încheie poliţe RCA au obligaţia să practice aceeaşi primă indiferent de canalul de distribuţie utilizat, iar aceasta trebuie să acopere toate obligaţiile ce decurg din încheierea contrac­tului, eventualele pierderi neputând fi acope­rite din alte forme de asigurare. În plus, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) interzice companiilor de asigurări să schimbe tarifele de primă RCA în mai puţin de 12 luni de la ultima modificare. Potrivit noilor regle­mentări, intermediarii vor avea obligaţia de a încasa prima de asigurare pentru RCA direct în contul asigurătorului, iar în cazul plăţilor în numerar să vireze integral în contul societăţii de asigurare prima încasată aferentă poliţelor RCA în cel mult 5 zile lucrătoare de la data încasării.

Anul acesta este posibilă introducerea unui „RCA continuu“, care presupune ca asigu­ratul să prezinte în momentul achizi­ţionării unei poliţe noi şi vechiul RCA. Această măsură ar trebui să prevină ca proprietarii de maşini să aibă perioade de întrerupere în asigurare, după cum a spus Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF.

 O poliţă RCA încheiată de acelaşi şofer, pentru aceeaşi maşină, putea costa şi de la simplu la triplu, potrivit datelor agregate de ZF acum câteva luni. Deşi primele RCA s-au mai apropiat în ultimul timp, diferenţele pot fi în continuare semnificative în funcţie de compania aleasă. Noua normă RCA, care nu mai permite acoperirea pierderilor din alte tipuri de asigurare, va duce la creşterea primei medii din piaţă. Apropierea tarifelor practicate de diferite companii presupune şi ea, în unele cazuri, creşterea primei. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO