Bănci și Asigurări

Realitatea paralelă a lui Victor Ponta. Premierul spune că a scăzut „cu 12 miliarde datoria publică". Datele publice de la Finanţe îl contrazic flagrant

Realitatea paralelă a lui Victor Ponta. Premierul spune...

Autor: Victor ROTARIU

29.09.2015, 11:03 1455
Premierul Victor Ponta a prezentat luni, înainte şedinţei de coaliţie, o listă întreagă cu reuşitele guvernului pe care îl conduce, de la majorarea pensiilor la creşterea salariilor, lista în care a cuprins, fără a da mai multe detalii şi faptul că "Am scăzut cu 12 miliarde datoria publică".
 
Premierul nu a precizat însă la ce datorie se referă şi nici moneda în care este exprimată această datorie, respectiv lei sau euro. Pe modelul minciunii, prin omisiune, conform căreia "anul acesta terminăm şi nu mai avem absolut niciun dolar datorie la Fondul Monetar Internaţional", premierul a lansat în spaţiul public o informaţie care, nefiind completă, ar putea părea credibilă. Nu este.

Datele oficiale ale Ministerului de Finanţe, care sunt publice şi care pot fi consultate de oricine, îl contrazic flagrant: de la finele lunii aprilie 2012 până la finele lui iunie anul acesta datoria publică a administraţiei publice a crescut de la 212 miliarde de lei la aproape 260 de miliarde de lei, respectiv cu aproape 23% din PIB, exprimată în lei. Puteti consulta aici statisticile oficiale integrale privind datoria statului în aprilie 2012 şi aici pe cele din iunie anul curent.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO