Bănci și Asigurări

Recesiunea este un cuvânt pe care puţini au curajul să-l rostească, dar de care mulţi se tem. Vor intra marile economii în recesiune în următorii doi-trei ani? Draghi are încredere în zona euro, iar Washingtonul nu vede nimic la orizont. Analiştii se joacă de-a ghicitul

OCDE a remarcat că avansul economic global a atins maximul şi că la orizont se adună nori sub forma disputelor comerciale.

OCDE a remarcat că avansul economic global a atins maximul şi că la orizont se adună nori sub forma disputelor comerciale.

Autor: Bogdan Cojocaru

23.11.2018, 00:07 1401

Pe măsură ce marea încetinire pune stăpânire pe marile economii ale lumii, teama de recesiune începe să prindă rădăcini. Recesiunile vin şi pleacă, făcând parte din ciclul natural al economiei, însă este important de ştiut dacă, spre exemplu, economia americană intră într-o fază de contracţie prelungită, deoarece o recesiune în SUA va influenţa dobânzile pe care le stabileşte Rezerva Federală. Acestea, la rândul lor, influenţează pieţele financiare din ţările emergente. SUA sunt, în plus, aşa cum sunt şi Germania sau Japonia, jucători cheie în comerţul mondial. A şti dacă o recesiune va veni în următorii doi-trei ani în zona euro, SUA, sau la coloşii asiatici ţine deocamdată de ghicit.

Pentru zona euro, unii vedeau semne de recesiune încă din primăvară. Indicatorul Sentix arăta în mai o scădere severă a încrederii investitorilor din cauza datelor economice care sugerau încetinire şi a pericolului ca SUA să introducă tarife de import. De atunci, încetinirea a luat amploare, la fel şi războiul tarifelor, iar cel mai recent sondaj al Sentix arată că moralul investitorilor a scăzut mai mult decât s-a anticipat în noiembrie, atingând cel mai redus nivel din ultimii doi ani. Încrederea este erodată de incertitudini privind politicile comerciale ale SUA şi de probleme în industria auto germană.

„Economia zonei euro a trecut de vârf în ianuarie. De atunci, aşteptările privind economia s-au inversat, iar din aprilie au devenit negative“, explică situaţia creatorii indicatorului. „Slăbiciunea Germaniei apasă pe economia zonei euro.“

Economia germană, cea mai mare din Uniunea Europeană şi motorul de creştere al regiunii, a scăzut în trimestrul III cu -0,2% faţă de trimestrul anterior. Pe hârtie, cifra nu este mare, însă scăderea este semnificativă având în vedere mărimea economiei germane. Cauzele sunt încetinirea consumului privat şi un blocaj temporar în producţia industriei auto. Trimestrul IV este de obicei cel mai important în ceea ce priveşte activitatea consumatorilor şi cifrele aferente acestuia vor spune dacă economia germană are probleme grave. Declinul din trimestrul trei este primul din ultimii trei ani.

Analiştii sunt mai îngrijoraţi de Italia decât de Germania. PIB-ul italian, notoriu pentru progresul lent, a stagnat în trimestrul III, iar strategii nu se aşteaptă la prea multe lucruri bune pentru viitor. Guvernul duce un război al cuvintelor şi răbdării cu Comisia Europeană din cauza intenţiei de a majora cheltuielile, mediul privat nu sprijină planurile de finanţare ale Romei, iar analiştii spun că reformele vor lovi firmele şi companiile în loc să le ajute, aşa cum este intenţia. Fondul Monetar Internaţional a avertizat că Italia riscă să intre în recesiune dacă va fi lovită de şocuri chiar şi modeste care o vor forţa să efectueze ajustări bugetare semnificative, notează Bloomberg.

În urmă cu o lună, în pofida Brexitului, a tensiunilor comerciale şi a pericolelor venite din Italia, unde există riscul ca băncile să cadă victime războiului dintre Roma şi CE, preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi s-a arătat optimist. El crede că, deşi economia zonei euro creşte mai lent, nu se îndreaptă spre recesiune, scrie The New York Times. Când şi-a făcut publică încurajarea, Draghi era conştient că pesimismul legat de economie creşte pe măsură ce economia încetineşte. „Cei mai recenţi indicatori economici sunt cumva mai slabi decât aşteptările“, a spus el. Însă nu vede venind vreo rece­siune.

Cu SUA este altă poveste. „Teama că vine recesiunea creşte, poate din motive întemeiate“, spune pentru CNBC Jim Paulsen, analist la The Leuthold's Groups. „Sunt vizibile îngrijorări în creştere pe pieţe. Cred că asta îşi face loc în probabilităţile Fed.“ Cei mai mulţi economişti de pe Wall Street cred că economia nu va intra în recesiune înainte de 2020. Un sondaj efectuat de Reuters în rândul mai multor analişti arată că probabilitatea unei recesiuni în următorii doi ani a crescut într-o lună de la 30% la 35%.

Probabilitatea unei recesiuni în următoarele 12 luni este de 15%. Strategii de la JPMorgan cred că este probabilă o recesiune modestă în 2020, urmare a continuării încetinirii economice în 2019.

Nici Goldman Sachs nu vede o recesiune înainte de 2020, dar avertizează că vine o încetinire serioasă în condiţiile în care se reduce efectul stimulator al tăierilor de taxe implementate în 2017, iar condiţiile financiare se vor înăspri - adică Fed va continua să majoreze dobânzile. Economia americană nu va întra curând în recesiune, în pofida fricilor că aceasta se apropie, a afirmat Peter Oppenheimer, analist la Goldman Sachs. Goldman şi JPMorgan fac parte din elita băncilor americane.

Alţii sunt mai pesimişti. Săptămâna trecută, Larry Summers, economist la Harvard şi fost secretar al Trezoreriei americane în timpul administraţiei Clinton, a spus că probabilitatea ca SUA să intre în recesiune până în 2020 este de 50%.

La Washington, moralul este mai ridicat. Larry Kudlow, membru în Consiliul Economic Naţional al preşedintelui Donald Trump, spune că „punctul meu de vedere, al administraţiei, este că recesiunea este atât de departe că nici n-o vedem. Economia de bază a reînviat şi va rămâne cu noi. Citesc tot felul de chestii, cum ar fi că recesiune pândeşte după colţ. Prostii!“

În schimb, Japonia, a treia economie ca mărime a lumii, este mai aproape de recesiune. PIB-ul s-a contractat în trimestrul trei cu -0,3% în ritm trimestrial şi cu -1,2% în ritm anualizat, erodat de dezastre naturale şi de declinul exporturilor.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO