Bănci și Asigurări

Record de tranzactionare pe piata valutara: 465 mld. euro in 2008

Record de tranzactionare pe piata valutara: 465 mld. euro in 2008
08.01.2009, 17:15 41

Tranzactiile totale derulate anul trecut pe piata valutara de la Bucuresti s-au ridicat la un nou varf istoric, de aproape 465 de miliarde de euro, adica de peste trei ori mai mult decat Produsul Intern Brut preconizat pentru 2008, arata datele BNR.

Dimensiunea pietei este astfel de aproape cinci ori mai mare decat in 2005, primul an complet in care banca centrala a relaxat managementul flotarii cursului, iar prezenta jucatorilor straini s-a simtit puternic.
"Volumul din 2008 arata o tendinta normala de crestere. Masura in care in 2009 vom vedea in continuare o crestere sau nu depinde de mai multi factori - ne aflam intr-un mediu in care aversiunea globala la risc este mai crescuta si atunci interesul si prezenta jucatorilor straini in regiune sunt scazute", spune Dorin Badea, seful Trezoreriei UniCredit Tiriac Bank.
Anul aderarii la Uniunea Europeana, 2007, a adus cea mai puternica majorare a volumelor tranzactionate la Bucuresti, totalul urcand la aproape 357 de miliarde de euro, respectiv de peste doua ori mai mult comparativ cu anul precedent. In 2008 ritmul de crestere a volumului operatiunilor a franat sensibil, coborand la numai 30%, desi volatilitatea a fost foarte ridicata. Anul trecut a adus totodata si un record al tranzactiilor lunare, de aproape 60 de miliarde de euro, atins in octombrie, cand jucatorii straini au atacat leul. Atunci BNR a intervenit pe piata pentru a tempera presiunile de depreciere. 
Dealerii spun ca jucatorii straini asigura grosul lichiditatii pe piata. La Bucuresti deruleaza in mod frecvent operatiuni nume mari din industria financiara mondiala, precum Barclays, Goldman, JP Morgan, Merrill Lynch, BNP Paribas sau Deutsche Bank. De altfel, scaderea apetitului strainilor pentru tranzactionare dupa ratarea atacului contra leului din octombrie s-a vazut. In noiembrie si decembrie volumele au coborat spre 33 de miliarde de euro, adica mai putin decat in perioada corespunzatoare din 2007.
Dintre bancile locale, printre cei mai activi jucatori sunt RBS (fosta ABN Amro), BCR, UniCredit Tiriac, ING, Citi sau BRD-SocGen. 
In ciuda cresterii puternice din ultimii ani, piata valutara locala ramane totusi in urma altor piete din regiune. Volumul mediu tranzactionat zilnic a fost anul trecut de 2 miliarde de euro, in timp ce datele Bancii Reglementelor Internationale arata ca in Ungaria sau Cehia media zilnica depasea 5 miliarde de euro inca din 2007 (potrivit unui studiu trienal, care ia in considerare datele pentru luna aprilie). In Polonia media era de 3 miliarde de dolari (2,2 miliarde de euro), potrivit aceluiasi studiu.
 
Leul, aproape de un nou minim istoric
 
Leul a coborat ieri foarte aproape de minimul istoric atins la inceputul lui 2004, de 4,16 lei/euro, pe fondul unor cumparari mari de valuta, venite din partea jucatorilor straini, dar si a localilor. "Piata a fost agitata, iar volumele tranzactionate au fost importante. Jucatorii straini au fost activi, dar si clientii comerciali locali au cumparat valuta", a comentat un dealer. BNR a calculat ieri un curs de 4,1385 lei pentru un euro, nivel depasit doar de cotatiile din ianuarie 2004. Doar de la inceputul lunii decembrie 2008 leul a pierdut 8,6% in fata euro. Analistii considera ca leul ar putea sa piarda in continuare teren, avand in vedere ca presiunile de depreciere sunt puternice, iar BNR pare sa agreeze o miscare mai putin controlata a cursului. Piata suspecteaza ca banca centrala a intervenit frecvent la sfarsitul anului trecut, pentru a tine cursul oficial sub pragul psihologic de 4 lei/euro, desi se realizau tranzactii la cotatii sensibil mai mari. Leul nu a mai reusit in ultimele zile nici macar sa beneficieze de revenirea sentimentului regional, pierzand teren in timp ce monedele de pe pietele vecine s-au intarit. Nici macar dobanzile ridicate, de circa 13%-15% pe an, nu conving investitorii sa faca plasamente in lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO