Bănci și Asigurări

Record negativ în 2020 pentru economia olandeză. Banca Centrală a Olandei: Restricţiile au întrerupt producţia şi exporturile, urmând să aducă şomajul la cel mai înalt nivel din ultimii ani

Record negativ în 2020 pentru economia olandeză. Banca...

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

08.06.2020, 17:02 228

Economia olandeză va înregistra o scădere record pentru o perioadă de pace, deoarece restricţiile au întrerupt producţia şi exporturile şi urmează să aducă şomajul la cel mai înalt nivel din ultimii ani, a declarat banca centrală olandeză luni, citată de Reuters.

Cea de-a cincea economie a zonei euro urmează să scadă cu 6,4% în acest an, chiar dacă eliminarea restricţiilor induse de epidemia de coronavirus continuă în lunile următoare.

Ceşterii va fi reluată în 2021 şi 2022, cu 2,9, repsectiv 2,4%.

Dar un al doilea val de infecţii cu coronavirus şi o reînchidere a unor părţi importante ale economiei, fie în Olanda, fie în străinătate, ar putea duce cu uşurinţă la un scenariu mult mai slab, a spus DNB.

"O contracţie de 6,4% este deja de două ori mai mare decât am văzut în timpul crizei financiare", a declarat directorul DNB Olaf Sleijpen, într-o conferinţă video. „Dar există multă incertitudine. Profunzimea recesiunii şi puterea revenirii depind de evoluţii care sunt greu de estimat în acest moment".

În scenariul său cel mai sumbru, DNB a anticipat că economia olandeză va scădea 11,8% în acest an şi va rămâne departe de nivelurile sale pre-coronavirus până în 2023.

În toate scenariile, şomajul, aflat la un minus istoric în ultima vreme, va creşte rapid pe parcursul acestui an şi al următorului an, atingând un nivel între 6% şi 9% în 2021.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO