• Leu / EUR4.9474
  • Leu / GBP5.8404
  • Leu / USD4.7141
Bănci și Asigurări

Recţia UNSAR la articolul din ZF privind disputa între companiile de asigurări şi furnizorii de servicii medicale: Consumatorii sunt dezinformaţi

Recţia UNSAR la articolul din ZF privind disputa între companiile de asigurări şi furnizorii de servicii medicale: Consumatorii sunt dezinformaţi
17.07.2017, 00:06 285

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) consideră că informaţiile lansate în presă de un partener din rândul furnizorilor de servicii medicale, referitoare la produsele de asigurare de sănătate, dezinformează consumatorii.

Piaţa de asigurări private de sănătate este strict supravegheată de Autoritatea de Supraveghere Financiară şi strict reglementată prin acte normative ample: capitolul X din Legea Sănătăţii (Legea 95 / 2006), Norma metodologică privind asigurările voluntare de sănătate (aprobată prin Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii Publice şi al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor - nr.365/1/2007).  Astfel, statul are permanent informaţii cu privire la evoluţia acestei pieţe.

Pentru prima dată un reprezentat al unei reţele private de sănătate, George Dorobanţu, strategic projects director la Regina Maria, a ieşit la atac şi a acuzat companiile de asigurări că poliţele private de sănătate vândute de acestea sunt de fapt doar abonamente medicale mascate în asigurări cu scopul de a beneficia de deductibilitatea fiscală. „Dacă ne uităm pe anexele pe care le avem de la competitorii noştri din zona asigurărilor medicale, vedem că produsele lor sunt aproape copy-paste după abonamentele noastre medicale. Mare parte din asigurările private existente la momentul actual în piaţă sunt abonamente medicale, de prevenţie, mascate sub forma unor asigurări private tocmai pentru a beneficia de deductibilitatea fiscală. Cu puţine excepţii, aceste asigurări nu acoperă partea de intervenţii chirurgicale“, a declarat Dorobanţu la emisiunea ZF Live.

UNSAR consideră că pentru atingerea obiectivelor de sănătate şi protecţia consumatorilor este necesară aducerea prevederilor  referitoare la abonamentele medicale la un nivel de reglementare şi raportare în directă corelaţie cu facilitatea fiscală acordată. În Codul Sănătăţii anunţat de autorităţi, abonamentele medicale ar putea fi definite şi reglementate, uşurându-se astfel procesul de control. Asigurările private de sănătate sunt deductibile fiscal în limita a 400 de euro la angajat şi 400 de euro la angajator, în timp ce abonamentele medicale beneficiază de deductibilitate doar în cazul angajatului. Limita de deduc­tibilitate în cazul asigurărilor a fost majorată anul trecut de la 250 de euro la 400 de euro.

În piaţă sunt circa un milion de abonamente medicale, în timp ce numărul poliţelor de sănătate se situează la circa 400.000, potrivit informaţiilor ZF.

Nişa poliţelor private de sănătate a fost anul trecut vedeta pieţei locale de asigurări, în condiţiile în care primele brute subscrise au crescut cu aproximativ 64%, până la 173 milioane de lei.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9474
Diferență: 0,004
Ieri: 4.9472
Azi: 4.7141
Diferență: 0,2573
Ieri: 4.7020
Azi: 5.8404
Diferență: 0,0977
Ieri: 5.8347
Azi: 4.8270
Diferență: 2,2778
Ieri: 4.7195