Bănci și Asigurări

Rectificare bugetară de criză: deficitul bugetar estimat de Finanţe creşte de la 6,7% la 8,6% din PIB. Economia României se va contracta cu 3,9% în 2020, cu 2 puncte procentuale mai mult decât estimarea iniţială a Comisiei de Prognoză

Florin Cîţu, ministrul de finanţe

Florin Cîţu, ministrul de finanţe

Autor: Răzvan Botea

14.08.2020, 00:05 485

Florin Cîţu, ministrul de finanţe, a spus joi în cadrul unei conferinţe de presă că deficitul bugetar estimat de Finanţe la proiectul de rectificare bugetară creşte de la 6,7% din PIB la 8,6% din PIB în 2020. 

Noua estimare este cu 5 puncte procentuale peste deficitul estimat în proiectul iniţial de buget pentru 2020.

„Deficitul bugetar este estimat să crească de la 6,7% din PIB la 8,6%. Trei puncte procentuale din acest deficit vin doar din efectul perioadei de criză. Este o majorare de 5 puncte procentuale faţă de deficitul aprobat în proiectul iniţial de buget“, a spus Florin Cîţu.

El a mai spus că veniturile statului vor scădea cu 31 mld. lei faţă de prognoza iniţială, adică circa 3% din PIB, în vreme ce cheltuielile suplimentare din criză vor aduce încă 2% din PIB la deficitul bugetar.

„Avem o scădere a veniturilor în buget faţă de estimarea de aproape 31 mld. lei. Trei puncte procentuale vin doar din efectul crizei. Cheltuielile suplimentare la buget sunt în valoare de 2 puncte procentuale din PIB. Cele 5 puncte procentuale sunt legate direct de perioada de criză.“

Guvernul mizează, potrivit proiectului de rectificare bugetară prezentat de Florin Cîţu, pe o contracţie economică de 3,9% în 2020, sub estimările Comisiei Europene sau a Fondului Monetar Internaţional care vedea o contracţie economică în România situată între 5 şi 6% din PIB.

„Contracţia (eco­no­mică - n. red.) pe care o estimează Comisia de Prognoză este 3,9% faţă de contracţia iniţială de 1,9%, care ava duce mai puţine venituri la buget, a spus ministrul Florin Cîţu. Rămânem sub estimările instituţiilor internaţionale şi este o dinamică de scădere printre cele mai reduse din Uniunea Europeană.“

Analiştii economici estimau o scădere economică cuprinsă între 5 şi 7% din PIB pentru 2020. Statistica va anunţa vineri dimineaţa ce a făcut economia României în T2 şi S1, 2020, şi în funcţie de rezultatul anunţat, analiştii vor veni cu noile previziuni.

Scăderea economică din România pe care mizează guvernul în acest an este mai redusă decât scăderea economică din Europa.

Florin Cîţu a mai spus în cadrul conferinţei de presă că pensiile vor fi majorate în acest an, iar proiectul de rectificare bugetară include sumele necesare pentru organziarea alegerilor locale în 2020. Investiţiile statului s-au ridicat la 20 mld. lei în primele 7 luni din an, potrivit lui Florin Cîţu.

„După 7 luni suma cheltuită pentru investiţii este de 20 mld. lei. Faţă de bugetul iniţial, sumele alocate către sănătate au fost mai mari cu 45%. Ne-am asigurat că această rectificare bugetară are sumele necesare pentru organizarea alegerilor locale din acest an.“

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO