• Leu / EUR4.9005
  • Leu / GBP5.4945
  • Leu / USD4.4823
Bănci și Asigurări

Rectificarea bugetară. Toată lumea vrea bani în plus, iar Finanţele ridică din umeri: Nu avem! Dacă nu avem, nu avem!

Rectificarea bugetară. Toată lumea vrea bani în plus, iar Finanţele ridică din umeri: Nu avem! Dacă nu avem, nu avem!

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat marţi rectificarea bugetară propusă de Ministerul Finanţelor

Autor: Iulian Anghel

31.07.2019, 00:08 3066

Toată lumea vrea bani în plus: administraţia locală, ministerele. Dar banii sunt puţini, iar deficitul bugetar la şase luni a ajuns aproape de 2% din PIB, în jur de 20 de miliarde de lei, după ce la cinci luni ajunsese la 1,43% din PIB (14,7 miliarde de lei). Finanţele ar dori să taie fonduri de la Educaţie, Sănătate şi Transporturi. Dar lucrurile nu sunt bătute în cuie.

O şedinţă a PSD de marţi seara s-a terminat în coadă de peşte şi nu a lămurit problema realocărilor de fonduri între instituţii, în condiţiile în care venituri suplimentare la buget nu vin, dar cheltuielile sunt ridicate. Un lucru au spus marţi reprezentanţii PSD: sunt bani pentru pensiile care ar urma să fie majorate de la 1 septembrie. Doar aceste pensii înseamnă însă un efort bugetar de peste 8 miliarde de lei din septembrie până în decembrie. Finanţele au promis bani în plus pentru administraţia locală - 1,5 miliarde de lei, fonduri care nu-i mulţumesc încă pe puternicii lideri locali ai PSD care au pierdut sume substanţiale ca urmare a reducerii cotei de impozitare a salariilor de la 16% la 10%. Venitul din impozitul salarial este principala sursă de finanţare a administraţiei locale.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat marţi seară că proiectul de rectificare bugetară va intra miercuri, 31 iulie, în dezbatere publică, iar luni, 5 august, el va fi prezentat guvernului.

„Ministrul de Finanţe a venit, a expus punctul dânsului de vedere şi ce măsuri doreşte dânsul să se ia şi pe urmă vedem ce facem“, a afirmat Marcel Ciolacu, întrebat ce va face guvernul legat de nemulţumirile ALDE, anume că sunt tăiate sume de la Transporturi, Sănătate sau Educaţie.

Însă ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, nu a dat detalii despre discuţiile care nu au fost uşoare: „Veţi vedea pe site“. Luni ALDE a anunţat că preşedintele acestui partid, Călin Popescu-Tăriceanu i-a transmis premierului Viorica Dăncilă şi ministrului de finanţe Eugen Teodorovici, în şedinţa coaliţiei de guvernare, că ALDE nu este de acord cu tăierile bugetare de la ministerele de bază pentru dezvoltarea României: Transporturi, Educaţie şi Sănătate.

De asemenea, ALDE nu este de acord cu reducerea sumelor de la investiţii şi a cerut identificarea unor soluţii. În plus Tăriceanu s-a arătat nemulţumit că proiectul prezentat de Finanţe a majorat cu peste jumătate de miliard de lei bugetele SRI, SIE şi STS - adică acele instituţii ale căror bugete sunt aprobate în prealabil în CSAT, instituţie care s-a întrunit marţi şi în acest scop.

Administraţia Prezidenţială a anunţat marţi că bugetele acestor instituţii au fost aprobate: „În finalul şedinţei CSAT, s-au avizat propunerile de rectificare bugetară pentru instituţiile cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în anul 2019.“ Însă Administraţia Prezidenţială nu a oferit niciun detaliu.

 
Urmează ZF Power Summit 2023
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9005
Diferență: -0,0388
Ieri: 4.9024
Azi: 4.4823
Diferență: 0,4279
Ieri: 4.4632
Azi: 5.4945
Diferență: -0,0382
Ieri: 5.4966
Azi: 4.9076
Diferență: 0,102
Ieri: 4.9026