Bănci și Asigurări

Reguli restrictive de la BNR. Avans mai mare cu 10 puncte procentuale la creditele pentru investiţii imobiliare din anul 2022

Reguli restrictive de la BNR. Avans mai mare cu 10 puncte...

Autor: Claudia Medrega

21.10.2021, 16:52 1956

Ponderea avansului la creditele acordate pentru achiziţia unui imobil care nu este destinat a fi utilizat ca locuinţă pentru folosinţă proprie şi permanentă/continuă a debitorului se majorează din 2022 cu 10 puncte procentuale, conform unui proiect de regulament al BNR.

Concret, BNR reduce cu 10 puncte procentuale ponderea dintre valoarea creditului de investiţii imibiliare în valoarea garanţiei ipotecare, ceea ce echivalează cu majorarea avansului cu 10 puncte.

“În cazul creditelor acordate pentru achiziţia unui imobil care nu este destinat a fi utilizat ca locuinţă pentru folosinţă proprie şi permanentă/continuă a debitorului, limitele prevăzute la alin. (1)-(3) se reduc cu 10 puncte procentuale.  Prevederile alin. (1)-(3) şi (41 ) nu se aplică în cazul creditelor pentru investiţii imobiliare garantate integral sau parţial de stat”, se menţionează în proiectul de regulament al BNR.

Conform regulilor în vigoare, valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi 85% din valoarea garanţiei ipotecare în cazul creditelor acordate în lei, în acest caz avansul fiind de 15%. Odată cu aplicarea noilor reguli din 2022, avansul creşte la 25%, pentru aceste împrumuturi.

În cazul creditelor pentru investiţii imobiliare în euro sau în alte valute avansul va deveni mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO