Bănci și Asigurări

"Relaţia dintre stat şi contribuabil poate fi descrisă prin relaţia poliţist-infractor"

Autor: Cătălina Butan

14.10.2014, 20:03 412
Dan Bădin crede că relaţia stat-contribuabil poate fi descrisă prin relaţia poliţist-infractor din cauza presiunilor pe care inspectorii fiscali le simt din partea superiorilor lor.
 
În Încercarea de a aduce mai mulţi bani la buget, statul se în­dreap­tă spre contribuabilii bun-platnici, deşi ţinta autorităţilor ar trebui să fie economia subterană, unde sunt cunoscute principalele arii de evaziune, spune Dan Bădin, partener coordonator servicii fiscale şi juridice la Deloitte România. 
 
„Adevărata problemă pe care o are România este că autorităţile fiscale nu încearcă să ia banii din economia neagră, din evaziunea fiscală, de fapt de acolo de unde nu se plătesc bani către bugetul de stat. Aici ar trebui să fie adevăratul focus şi se cunosc deja principalele arii de evaziune fiscală, precum zona alcoolului, fructe şi legume, cereale, micii meseriaşi, instalatori şi alţii care lucrează în construcţii. Sunt zone cunoscute din punctul meu de vedere deja de către autorităţi, însă nu s-au luat încă măsuri foarte clare de stopare a infrac­ţio­nalităţii în aceste arii“, a spus el.
 
Evaziunea fiscală a ajuns anul trecut la 16% din PIB (aproximativ 23 mld. euro), în pofida intenţiei şi măsurilor de reducere a acesteia, conform Consiliului Fiscal. În aceste condiţii, România are în continuare una dintre cele mai mici ponderi în PIB ale veniturilor bugetare. Bădin crede că relaţia stat-contribuabil poate fi descrisă prin relaţia poliţist-infractor, în special din cauza presiunilor pe care inspectorii fiscali le simt din partea superiorilor lor.“ Au fost cazuri în care Curtea de Conturi a fost destul de agresivă împotriva inspectorilor fiscali care au fost mai înţelegători cu contribuabilul chiar dacă asta s-a întâmplat prin interpretarea legii.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO