♦ BNR a decis ieri să scadă dobânda-cheie până la 6,5% pe an, de la nivelul de 6,75% stabilit în iulie ♦ Totodată, au fost diminuate şi dobânda pentru facilitatea de creditare (Lombard) până la 7,5% pe an şi dobânda la facilitatea de depozit până la 5,5% pe an ♦ Anterior, până în iunie 2024, rata-cheie staţionase la 7% timp ce un an şi jumătate ♦ BNR a dat în luna iulie startul relaxării monetare la distanţă de aproape trei ani de când saltul inflaţiei impusese începerea înăspririi politicii monetare, în toamna lui 2021 ♦ În viitor, BNR vede inflaţia în scădere pe o traiectorie „mai joasă“ decât cea anticipată anterior, dar atenţionează cu privire la riscuri şi incertitudini ♦ BNR a aprobat şi raportul trimestrial asupra inflaţiei.
Continuarea scăderii inflaţiei sub nivelul prognozat permite boardului BNR să meargă mai departe cu ciclul relaxării monetare, reducând încă o dată dobânda-cheie în august, până la 6,5% pe an, de la nivelul de 6,75% stabilit în iulie.
Această decizie dă un nou imbold creditării şi economiei, nivelurile mai mici ale dobânzilor însemnând credit mai ieftin, precum şi stimularea consumului şi a creşterii economice. Unii analiştii erau sceptici că banca centrală va continua să reducă în august dobânzile, după ce în iulie a dat startul relaxării monetare, mediana economiştilor chestionaţi de Bloomberg indicând o menţinere a dobânzilor.
Rata anuală a inflaţiei a coborât în iunie până la circa 4,9%, sub nivelul prognozat, de la 5,1% în luna mai, ca urmare a scăderilor de dinamică ale inflaţiei de bază şi preţului combustibililor, contrabalansate parţial ca impact de creşterea preţului gazelor naturale.
Faţă de martie, inflaţia anuală s-a redus în iunie mai mult decât s-a anticipat, cu 1,67 puncte procentuale (de la 6,61%), susţine BNR.
Odată cu ajustarea ratei-cheie, BNR a diminuat şi dobânda pentru facilitatea de creditare (Lombard) până la 7,5% pe an şi dobânda la facilitatea de depozit până la 5,5% pe an. Banca centrală a aprobat şi raportul trimestrial asupra inflaţiei.