Bănci și Asigurări

Reorganizarea a injumatatit profitul MKB Romexterra

Reorganizarea a injumatatit profitul MKB Romexterra

Adrian Radu, presedintele executiv al MKB Romexterra: Anul acesta cu siguranta vom incerca o crestere a profitului, insa oricum nu senzationala, pentru ca vom continua restructurarea pe partea de risc, care va fi un proces foarte costisitor.

07.03.2008, 17:29 22

MKB Romexterra, filiala locala a grupului german Bayern LB, a inregistrat o pierdere usoara in semestrul al doilea al anului trecut, astfel ca profitul net cumulat pe 2007 a coborat la 11,59 milioane de lei (3,47 milioane de euro). In 2006 banca inregistrase un profit net de
22 de milioane de lei (6,2 milioane de euro).
"Am avut cheltuieli cu procesul de restructurare si armonizare cu principiile si standardele grupului Bayern LB, care au presupus inclusiv schimbarea modelelor de business pe retail si pe zona de large corporate. In paralel am derulat cheltuieli si pentru dezvoltare, iar asta s-a vazut in costuri", a comentat pentru ZF Adrian Radu, presedintele executiv al MKB Romexterra. Banca maghiara MKB, o filiala a grupului german Bayern LB, a cumparat in 2006 pachetul majoritar de actiuni al Romexterra.
Banca locala a preluat ulterior numele MKB Romexterra, subliniind astfel apartenenta la grupul maghiar.
In decembrie, activele MKB Romexterra ajunsesera la 1,98 miliarde de lei (aproape 550 de milioane de euro), marcand o crestere cu 63%, in lei.
Calculata in euro, cresterea a fost de 52%, influentata de deprecierea cursului.
Creditele acordate de banca au urcat cu 73%, pana la 1,25 miliarde de lei (echivalentul a 347 de milioane de euro).
"Anul acesta cu siguranta vom incerca o crestere a profitului, insa oricum nu senzationala, pentru ca vom continua restructurarea pe partea de risc, care va fi un proces foarte costisitor", mai spune Radu.
El admite ca dimensiunea afacerilor bancii este inca redusa relativ la capacitatea interna, ceea ce face ca impactul acestor costuri sa fie resimtit mai puternic. Banca avea in decembrie circa 1.200 de angajati, operand o retea de 76 de unitati teritoriale (cu 24 mai multe decat la sfarsitul anului 2006).
Practic, banca are o cota de piata de circa 1,4% din punctul de vedere al numarului de unitati, in timp ce detine doar 0,8% din activele din sistem.
Anul acesta accentul va cadea pe dezvoltarea canalelor alternative de distributie, in conditiile in care extinderea retelei clasice a devenit tot mai costisitoare.
In alta ordine de idei, Adrian Radu spune ca primele doua luni ale anului au adus o crestere sensibila a riscurilor legate de creditare in special pe zona de retail, reflectata de cresterea provizioanelor.
"Clientii au resimtit din plin cresterea cursului, mai ales cei care s-au imprumutat in vara trecuta, cand euro era la minimul ultimilor ani. Un numar ingrijorator de clienti au inceput sa aiba probleme si nu ne asteptam la o imbunatatire pe termen scurt. Este un an in care vom ramane foarte prudenti pe managementul riscului", explica Radu.
El spune ca majoritatea clientilor care au probleme se plang de cresterea cheltuielilor curente, care nu le mai lasa suficienti bani pentru plata ratelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO