Bănci și Asigurări

Replica bancherilor la miscarea BNR: Este insuficient, sa mai vina o reducere. Bancile nu se grabesc sa reduca dobanzile la credite si spun ca oricum nu exista cerere de la clienti. Cum comentati?

Replica bancherilor la miscarea BNR: Este insuficient, sa mai vina o reducere. Bancile nu se grabesc sa reduca dobanzile la credite si spun ca oricum nu exista cerere de la clienti. Cum comentati?
06.01.2010, 23:05 22

Toti bancherii se arata bucurosi ca BNR a redus dobanda cujumatate de punct, la 7,5%, dar cand vine vorba de ieftinireacreditului in lei replica lor este ca dobanzile pentru clienti vorscadea doar in timp si in pasi mici si continua sa invoce lipsacererii.

In timp ce Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, spune ca"mingea este acum la banci", bancherii sustin ca ar fi nevoie caBNR sa intareasca semnalul de reducere a dobanzii.

"BNR ne-a surprins placut, intr-adevar. Este o masura luatatarziu, dar e bine si asa. Ar fi o dovada de profesionalism daca armai face un pas similar, dar nu cred ca va veni prea curand",afirma Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania.

Problema bancherilor este nivelul ridicat al dobanzilor pe piatainterbancara, net peste dobanda BNR, care inseamna costuri mai maride finantare. Dobanzile la una/trei luni ramasesera ieri la peste9,5%.

"Si la nivelul de 7,5% dobanda-cheie este cu peste 200 de punctede baza deasupra inflatiei. Trebuie sa ne uitam insa si la piata,unde dobanzile inca sunt peste dobanda BNR, in pofida corectiilordin ultimele zile. Si chiar daca bancile ar lua repede decizia de aieftini creditele in lei, aceasta nu s-ar traduce in crestereacreditarii pentru ca multa lume inca este tematoare, existaperceptia ca efectele rele ale crizei de-abia acum vor aparea.Oricum, reducerea dobanzii BNR este un bun semnal de inceput dean", comenteaza Claudiu Cercel, vicepresedinte pe pietelefinanciare al BRD-SocGen, a doua mare banca de pe piata.

Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank,spune ca dobanzile la lei vor mai scadea putin, dar insuficient."Sa vedem cati bani vor mai absorbi Finantele, pentru ca probabilvor mai ramane in piata. La euro dobanzile sunt deja destul de jos,dar nu exista cerere." El crede ca miscarea BNR ar putea avea invedere si usurarea poverii Ministerului Finantelor. LucianCroitoru, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isarescu, afirma caeste nevoie ca bancile sa ieftineasca creditele, pentru a incurajaantreprenorii sa vina cu proiecte de investitii.

"Viteza (cu care se transmite in piata semnalul BNR, n. red.) nueste foarte mare, dar e necesar sa se reduca dobanzile, altfel nuse stimuleaza cererea de credite, care e principala problema aeconomiei romanesti. Nu exista suficienta cerere de credite."

BCR, cea mai mare banca locala, interpreteaza decizia BNR ca unmesaj pentru continuarea scaderii graduale a dobanzilor.

"Masura BNR este o confirmare ca dobanzile la lei vor continuasa scada putin cate putin, atat la depozite, cat si la credite. Darsunt mai multe elemente care alcatuiesc tabloul pieteifinanciar-bancare si care influenteaza procesul", a declarat CornelCojocaru, purtatorul de cuvant al BCR, cea mai mare banca de pepiata.

Vezi pagina 6

AFACERI DE LA ZERO