Bănci și Asigurări

Reprezentanţii IMM-urilor: Există o serie de suspiciuni cu privire la scurgerea de informaţii cu privire la proiectele depuse pe Măsura 3. ” Din informaţiile noastre, angajaţi ai diverselor bănci au avut acces la baza de date de aplicare”

Reprezentanţii IMM-urilor: Există o serie de suspiciuni...

Autor: Ramona Cornea

08.02.2021, 13:19 745

Reprezentanţii mediului de afaceri susţin că au apărut suspiciuni cu privire la scurgerea de informaţii cu privire la proiectele depuse de companii pentru granturile pentru investiţii de până la 200.000 de euro, printre cei care au avut acces la informaţiile din platformă fiind şi angajaţii băncilor înscrise pentru Măsurile 1 şi 2, respectiv cea pentru microgranturi şi cea pentru granturi pentru capital de lucru.

”Există o serie de suspiciuni cu privire la scurgerea de informaţii cu privire la proiectele depuse. Din informaţiile noastre, angajaţi ai diverselor bănci au avut acces la această platformă şi la baza de date de aplicare la Măsura 3. Băncile aveau acces la Măsura 1 şi Măsura 2 pentru care trebuia să facă plăţi, platforma nu a fost securizată pentru Măsura 3 şi au avut acces şi la această măsură”, a spus Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor (CNIPMMR), în cadrul unei conferinţe de presă.

Reprezentanţii IMM-urilor cer, în primul rând, un control strict din partea STS şi a prim-ministrului cu privire la persoanele care au avut acces la baza de date a programului şi care au accesat alte secţiuni în afară de cele pentru care le-a fost acordat accesul.

”În al doilea rând, cerem să se transmită public dacă angajaţi ai băncilor au avut acces la baza de date cu aplicaţiile. De asemenea, să se transmită numărul de accesări al fiecărei secţiuni şi momentele în timp pentru a face o corelaţie între cei care au aplicat în ultimul moment şi cu informaţiile pe care le-au avut. În al patrulea rând, să se facă o corelaţie între angajaţii băncilor care au accesat baza de date a măsurii şi proiectele câştigătoare pentru că sunt numai câteva bănci care sunt eligibile în acest proiect”, a adăugat Jianu.

De altfel, premierul Florin Cîţu a anunţat că trimite Corpul de Control la Ministerul Economiei pentru o investigaţie privind Măsura 3 după ce în spaţiul public au mai apărut informaţii cu privire la posibile fraude în aplicarea pentru această măsură finanţare. Cîţu spunea că trimite Corpul de Control la Ministerul Economiei pentru a se asigura că aceşti bani din Măsura 3 ajung la firmele care au cea mai mare nevoie, în funcţie de criteriile obiective prestabilite. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO