Bănci și Asigurări

Proiectul de lege privind limitarea dobânzilor la creditele ipotecare şi de consum, respins definitiv de Parlament

Proiectul de lege privind limitarea dobânzilor la...

Autor: Alexandru Nanu

05.03.2021, 09:21 14005

Proiectul de lege care prevedea limitarea dobânzilor percepute pentru creditele ipotecare şi de consum a fost respins, în această săptămână, de către Camera Deputaţilor.

Mai exact, este vorba despre Proiectul de Lege pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr.13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar care a fost adoptat de Senat în luna februarie a anului 2018

În martie 2019, Curtea Constituţională a României constata că o lege ce urmărea limitarea dobânzilor în sectorul financiar este neconstituţională, în principal datorită faptului că nu a fost realizată motivarea şi fundamentarea economică, socială şi juridică a soluţiilor adoptate, legea însăşi fiind considerată neclară.

În aprilie 2019, legea a intrat la reexaminare la Senat ca urmare a Deciziei Curtii Constitutionale, urmând să fie respinsă de senat în luna iulie a aceluiaşi an.

În luna noiembrie 2019, proiectul de lege a fost înscris pe ordinea de zi a plenului Camerei Depuţatilor.

În această săptămână, mai exact în data de 3 martie 2021, legea este respinsă de către Camera Depuţatilor cu 300 de voturi pentru, zero voturi contra şi zero abţineri, ca urmare a acestei decizii a avut loc şi încetarea procedurii legislative prin respingere definitivă de către Camera Deputaţilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO