Bănci și Asigurări

Restanţele la credite au scăzut cu două miliarde de lei în iulie

Restanţele la credite au scăzut cu două miliarde de...

Autor: Ciprian Botea

28.08.2014, 00:00 201
Companiile şi populaţia aveau rate restante la creditele contractate de la bănci în valoare de 29 mld. lei (6,6 mld. euro) la sfârşitul lunii iunie, în scădere cu echivalentul a peste 3,5 miliarde de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor BNR. Doar pe parcursul lunii iulie scăderea restanţelor a fost de peste două miliarde de lei. Ponderea ratelor restante în totalul sumelor acordate era de 13,5%. Cel mai mare volum de restanţe era înregistrat în cazul finanţărilor acordate în valută, de circa 16,7 miliarde de lei (3,8 mld. euro). Acestea au însă o pondere de 13% în totalul sumelor acordate în monedă străină, faţă de 14% cât este ponderea restanţelor la lei. Ca volum, restanţele la lei ajungeau la 12,4 miliarde de lei. Scăderea volumului de restanţe se datorează cel mai probabil curăţării portofoliilor de credite neperformante, respectiv vânzării creanţelor către firme de recuperare specializate, şi nu reluării plăţilor de către clienţi.
 
Cea mai mare scădere se înregistrează în cazul restanţelor la creditele în valută, în condiţiile în care băncile au început în ultima perioadă să vândă către recuperatorii de creanţe şi credite garantate, majoritatea în valută. De altfel, se remarcă o scădere a creditării în valută şi la nivelul portofoliului total. Băncile mizează în prezent pe vânzarea de credite în lei, care nu reuşesc însă să compenseze scăderea volumului finanţărilor în valută. Presiunea restanţelor rămâne însă mare în condiţiile în care bilanţurile băncilor s-au subţiat constant, iar creditarea nu dă încă semne de revenire, deşi economia a consemnat o oarecare revigorare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO