Bănci și Asigurări

Restanţele la credite bancare tot urcă. Doar IFN-urile o duc mai bine

Restanţele la credite bancare tot urcă. Doar IFN-urile o duc mai bine

Restanţele la credite bancare tot urcă. Doar IFN-urile o duc mai bine

Autor: Ciprian Botea

06.01.2012, 00:06 1497

Clienţii băncilor aveau la sfârşitul lunii noiembrie 2011 rate neplătite la timp în contul creditelor contractate cu o valoare cumulată de peste 20,3 miliarde de lei (4,7 mld. euro), cu 35% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului anterior, potrivit datelor BNR.

Numai în luna noiembrie valoarea ratelor restante a crescut cu aproape o jumătate de miliard de lei, ajungând să reprezinte 7,9% din totatul sumelor datorate de clienţi băncilor.
Sumele plătite cu întârziere de clienţii băncilor au continuat să se acumuleze pe parcursul anului trecut în condiţiile în care multe bănci au evitat o restructurare masivă a portofoli­ilor de credite la începutul crizei.
De cealaltă parte, presiunea pe portofoliile instituţiilor financiare nebancare (IFN) s-a mai diminuat în ultima parte a anului trecut, sumele restante menţinându-se în jurul pragului de 1,8 miliarde de lei (circa 420 de milioane de euro) în lunile de toamnă. Vârful fusese atins în luna iulie, când rate de circa 2 miliarde de lei ajunseseră să nu fie plătite la timp. Rata creditelor restante pe segmentul IFN-urilor ajungea la 10% în noiembrie.
Prelungirea recesiunii presează portofoliile de credite
Multe companii de leasing şi credite de consum au închis înainte de termen zeci de mii de contracte şi le-au trimis la recuperare deoarece clienţii nu îşi mai plăteau ratele de mai multe luni, astfel că aceste credite au dispărut din statistici. Alte instituţii financiare nebancare au fost forţate chiar să-şi închidă activitatea din cauza crizei.
Calitatea portofoliilor de credite a rămas sub presiune din cauza prelungirii recesiunii, care a dat peste cap planurile bancherilor. Aceştia se aşteptau ca vârful neperformantelor să fie atins încă din vara anului trecut, dar în prezent cele mai optimiste previziuni indică o continuare a deteriorării portofoliilor de credit şi în prima jumătate din 2012, chiar dacă într-un ritm mai lent.
Creditele în lei, în mare parte finanţări de consum fără garanţii, au creat cele mai mari probleme bancherilor la începutul crizei, dar în prezent restanţele la valută consemnează cel mai rapid ritm de creştere. Bancherii spun că întreprinderile mici şi mijlocii şi clienţii cu credite de consum au performat peste aşteptări anul trecut, dar marea problemă o reprezintă clienţii cu credite ipotecare.
Şi companiile mari creează probleme semnificative băncilor. Deşi nu există statistici detaliate privind riscurile pe categorii de clienţi, bancherii spun că în acest moment o presiune semnificativă vine inclusiv din zona clienţilor firme ale căror credite au fost restructurate de mai multe ori în ultimii ani. Recesiunea prelungită nu le-a permis acestora să-şi revină din punct de vedere financiar şi să reia plăţile.
Din cauza acumulării de credite neperformante, care forţează băncile să facă provizioane de sute de milioane de euro în fiecare lună, sistemul bancar a înregistrat o pierdere de aproape 200 milioane de euro în primele nouă luni din 2011.
Clienţii băncilor şi instituţiilor financiare nebancare aveau de rambursat la sfârşitul lunii noiembrie credite cu o valoare cumulată de peste 210 miliarde de lei (49 mld. euro), cu circa 3 mld. euro mai mult decât în luna anterioară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO