Bănci și Asigurări

Restanţele populaţiei au sărit cu 6,8% în octombrie, la 1,26 mld. euro

Autor: Ciprian Botea

22.12.2010, 23:50 20

Populaţia înregistra la sfârşitul lui octombrie întârzieri maimari de 30 de zile la plata ratelor la credite în valoare de 5,37miliarde lei (1,26 mld. euro), în creştere cu 6,5% faţă de lunaanterioară, bancherii confruntându-se cu probleme în creştere pesegmentul împrumuturilor în valută, arată datele BNR. Exprimată îneuro, creşterea este de 6,8%.

Sumele restante - rate neplătite la timp - la creditele în euroau urcat cu 16 milioane euro în octombrie, la echivalentul a 1,86miliarde lei (436 mil. euro), în timp ce întârzierile la platacreditelor în franci elveţieni au sărit cu 15%, ajungând la 667milioane lei (156 mil. euro).

În septembrie şi octombrie restanţele la valută au crescut cuechivalentul a peste 400 de milioane de lei, în condiţiile în careleul s-a depreciat atât în faţa euro, cât şi a francului elveţian.Paritatea medie leu/euro a fost de 4,28 lei în octombrie, faţă de4,24 lei în august.

"Un impact l-a avut aici şi deprecierea cursului de schimb. Înplus, au început să intre în default tot mai multe crediteimobiliare şi ipotecare", apreciază analistul financiar DragoşCabat.

Ritmul de creştere al restanţelor la valută s-a accentuat însăîn ultimele luni, semnalând o deteriorare a situaţiei financiare aclienţilor cu credite garantate. În plus, un alt semnal care indicăprobleme în portofoliile de credite cu garanţii ale băncilor estecreşterea restanţei medii, care s-a dublat de la 2.400 de lei lajumătatea anului trecut la 4.900 de lei în octombrie.

În ultimii doi ani s-au acumulat mai mulţi factori care acum punpresiune pe clienţii cu împrumuturi în valută, inclusiv depreciereacursului de schimb. Deprecierea cursului a fost resimţită cel maiputernic de clienţii care s-au împrumutat în franci elveţieni, oalternativă promovată agresiv de unele bănci în trecut datoritădobânzilor mici.

În primele zece luni ale anului, francul elveţian s-a apreciatcu circa 10% în faţa leului, până la 3,12 lei pentru un francelveţian. Cotaţiile au continuat să urce, ajungând în prezent la3,3 lei pentru un franc. Faţă de octombrie anul trecut, restanţelela creditele în alte monede decât leu, euro sau dolar, auînregistrat o creştere de aproape şase ori, în timp ce totalulrestanţelor populaţiei s-a dublat.

Totuşi, întârzierile la plata împrumuturilor în moneda naţionalăcontinuă să reprezinte mai mult de jumătate din restanţele totale,valoarea acestora fiind de peste 2,8 miliarde lei la sfârşitul luioctombrie. În schimb, restanţele la creditele în dolari au scăzutconstant în ultima jumătate de an, ajungând la 14,4 milioane lei înoctombrie.

Cea mai mare parte a restanţelor sunt întârzieri mai mari de 90de zile, în această categorie fiind incluse rate cu o valoarecumulată de 3,97 miliarde lei.

Întârzierile între 31 şi 60 de zile erau de 80 milioane lei înoctombrie, iar restanţele între 61 şi 90 de zile ajungeau la 98milioane lei.

Numărul clienţilor rău-platnici a început să crească rapid înultima parte a lui 2008, iar bancherii şi analişii se aşteaptă casituaţia să nu se îmbunătăţească mai devreme de jumătatea anuluiviitor.

"Portofoliile de credit ale băncilor nu se vor îmbunătăţi pânăcând economia nu va ieşi din recesiune. Va trece însă o perioadă detrei-şase luni între ieşirea din recesiune şi atingerea vârfuluicreditelor neperformante", spune Cabat.

Ritmul de creştere al restanţelor la credite încetinise înprimăvară, când economia părea să-şi revină, bancherii apreciind laacel moment că deteriorarea portofoliilor de credite se va opriundeva la jumătatea acestui an. Ulterior întârzierile la plată auaccelerat ritmul de creştere, pe fondul măsurilor de austeritate,în special ca urmare a tăierii cu 25% a salariilor din sectorulpublic.

Numărul persoanelor care înregistrau restanţe era de aproape734.800 la sfârşitul lui octombrie, cu 600 de indivizi mai multdecât în luna anterioară, reprezentând 16,5% din numărul total aldebitorilor persoane fizice.

Numărul restanţelor depăşea însă un milion, în condiţiile încare sunt debitori care întârzie cu plata creditelor la două saumai multe bănci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO