Bănci și Asigurări

Restantele romanilor s-au dublat, iar creditele considerate pierdere au crescut de cinci ori

Restantele romanilor s-au dublat, iar creditele considerate pierdere au crescut de cinci ori
07.02.2010, 23:10 44

Bancile aveau de recuperat, la sfarsitul anului trecut, sumerestante de 7,86 mld. lei (circa 1,9 mld. euro), fata de 3,32 mld.lei in decembrie 2008, pentru ca tot mai multi romani au intarziatcu plata ratelor lunare pe fondul cresterii somajului si alscaderii veniturilor disponibile ale populatiei si companiilor,arata datele BNR.

Cea mai mare parte a sumelor restante era reprezentata deintarzierile mai mari de 90 de zile, incadrate, potrivit normelorbancii centrale, in categoria pierdere si provizionate integral.Intarzierile mai mari de 90 de zile ajungeau in decembrie la 5,38mld. lei (aproape 1,3 mld. euro), de aproape cinci ori mai multdecat la sfarsitul lui 2008.

In schimb, intarzierile mai mici de 60 de zile au intrat pe untrend descendent in ultimele luni, semnaland astfel o aplatizare aritmului de crestere a restantelor. Analistii avertizeaza, totusi,ca portofoliile de credite ale bancilor vor continua sa sedeterioreze cel putin pana la jumatatea acestui an.

"Atata timp cat somajul va creste, iar veniturile vor scadea neputem astepta la o crestere usoara a restantelor in continuare. Oaplatizare a ritmului de crestere a fost observata inca din a douajumatate a anului trecut, iar tendinta se va mentine si in 2010",comenteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR.

Cele mai multe estimari indica o crestere a somajului cel putinpana la jumatatea acestui an. In decembrie 2009, rata somajului aajuns la 7,8%, comparativ cu 4,4% in aceeasi luna din 2008.

Ponderea sumelor restante in totalul imprumuturilor acordate debanci era de 3,47% la sfarsitul anului trecut, fata de 1,47% inperioada similara din 2008. Ponderea restantelor a crescutaccelerat in 2009 in conditiile in care bancile au acordat foarteputine credite noi. Pe parcursul anului trecut, creditul de consuma stagnat fata de 2008, in timp ce creditul ipotecar a crescut cu osingura cifra.

"Este important de urmarit ponderea restantelor in totalimprumuturi, care va depinde de volumul creditelor noi. Evolutiarestantelor depinde insa si de evolutia leului, a carui aprecierear putea reprezenta un factor de protectie pentru debitori",noteaza economistul-sef al BCR.

Reticenta la indatorare a romanilor pare sa se fi diminuat inultimele luni, numarul de interogari a bazei de date a CentraleiRiscurilor Bancare pentru debitorii potentiali urcand la 239.535 decereri, cu 50% peste media din intervalul ianuarie-noiembrie.Analistii spun ca in 2009 creditul privat a fost impulsionat degarantiile acordate de stat, iar o eventuala crestere a creditariiin acest an va depinde tot de programele guvernamentale.

"Programul Prima casa a fost foarte important pentru ca fara elam fi vazut o diminuare a creditarii in 2009. Anul acesta, nu vomvedea o crestere spectaculoasa a creditarii pentru ca sentimentulpopulatiei va ramane negativ cel putin pana la jumatatea anului",mai spune Anghel.

Totalul creditelor acordate si angajamentelor asumate deinstitutiile de credit ajungea la 253 mld. lei la sfarsitul anuluitrecut, inregistrandu-se doar o crestere marginala, de circa 1 mld.lei, comparativ cu decembrie 2008.

Numarul debitorilor raportati de doua sau mai multe institutiide credit a urcat in decembrie la 123.843 de persoane, dupa ce inprimele 11 luni s-a mentinut in jurul a 85.000 de persoane. Cea maimare parte a cresterii are ca sursa, cel mai probabil, faptul cainstitutiile financiare nebancare (IFN) inscrise in RegistrulSpecial al BNR au inceput sa-si raporteze restantierii la CentralaRiscurilor Bancare (CRB). CRB este organismul specializat al BNRcare gestioneaza date despre creditele acordate de banci.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO