Bănci și Asigurări

Restructurarea creditelor existente este acum activitatea principala a bancherilor

Restructurarea creditelor existente este acum activitatea principala a bancherilor

Patrick Gelin spune ca riscurile din sistemul bancar au crescut puternic

24.09.2009, 18:18 24

Bancile nu se mai ocupa cu acordarea de credite din cauzacontractiei puternice a cererii din partea clientilor, activitatealor principala fiind acum gestionarea riscurilor in crestere pecare le prezinta portofoliile, afirma Patrick Gelin, presedinteleBRD Soc-Gen, a doua mare banca de pe piata locala.

"De la inceputul acestui an observam o prabusire brutala aacordarii de credite. Doresc sa defiintez ideea ca bancile nu maivor sa acorde credite. Lichiditatea este restabilita in sistemulbancar deja de cateva luni. Nu este deci o problema de oferta, ci oproblema de cerere", a spus bancherul in cadrul Conferintei de riscde tara, organizata de Coface Romania.

In contextul crizei economice, bancile sunt in continuareocupate, dar nu cu extinderea, ci cu gestionarea riscurilor care aucrescut puternic.

"Activitatea principala a bancilor consta acum in restructurareacreditelor existente sau in gestionarea recuperarilor acestora.Riscurile din sistemul bancar au crescut puternic. Bancile dinRomania erau per ansamblu pe pierdere in primul trimestru din acestan. Ponderea creditelor neperformante la nivelul sistemului bancars-a dublat fata de anul trecut, pentru a ajunge la aproape 12%. BRDse afla intr-o situatie mai degraba favorabila. Nivelul nostru deneperformante este cu mult mai mic decat media din sistemulbancar", a spus Gelin.

Spre comparatie cu domeniul imobiliar, unde piata este, deasemenea, inghetata, revenirea pietei creditelor va fi mult mailenta, considera bancherul.

"Atunci cand investitorii (in imobiliare - n.r.) vor consideraca nivelul preturilor a devenit corect, sunt sigur ca se vorrelansa afacerile, iar aceasta relansare ar putea fi foarte rapida.In schimb, revenirea creditelor de consum va fi mult mai lenta,avand in vedere gradul de indatorare al populatiei. Insa nimeni nucunoaste exact care va fi momentul. Primul semestru din 2010, aldoilea semestru din 2011, nu stim."

Gelin considera ca in acest moment sunt trei mize importantepentru Romania: gestionarea mai buna a finantelor publice,dezvoltarea proiectelor de infrastructura si incurajarea tinerilorromani cu studii in strainatate sa se intoarca in tara. "Aceastareprezinta o pierdere pentru economia si societatea romaneasca, maigrava decat o scurgere de capital."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO