Tendinţe 2018 - BĂNCI

Restructurarea sistemului bancar va merge mai departe, iar numărul băncilor va continua să se reducă. Creditarea în lei va creşte

4 ian 2018 Autor: Claudia Medrega

♦ Consolidarea sistemului bancar autohton va continua în acest an în condiţiile în care mai există bănci care îşi caută cumpărător, iar câteva tranzacţii parafate în 2017 urmează să se finalizeze în acest an. Totodată, procesul de restructurare, prin reducerea numărului de angajaţi şi de unităţi, ar putea să meargă mai departe. Creditarea în lei va continua să fie motorul pieţei locale, cât timp dobânzile nu vor creşte foarte mult, iar băncile vor face în continuare curăţenie în bilanţuri încercând să scape de creditele neperformante.

 

• Consolidarea bancară va continua, numărul de bănci din piaţă urmând să se reducă

Anul 2018 vine cu reducerea numă­ru­lui de bănci care activează pe piaţa locală odată cu finalizarea tranzacţiilor din 2017 care au avut în prim-plan bănci gre­ceşti. Anul 2017 a adus pe lângă fina­lizarea fuziunii dintre Patria Bank şi Banca Comercială Car­patica şi pre­lua­rea Veneto Bank de către In­tesa Sanpaolo (în con­textul tranzacţiei de­cise în Italia) şi trei deal-uri cu subsi­diare ale băncilor greceşti. Fuziunea anului 2017 a fost preluarea Bancpost de către Banca Transilvania, opera­ţiune pre­ce­da­tă de acordul de achiziţie a Băncii Româneşti de către OTP Bank, care aş­tea­ptă încă avizul BNR. Iar fina­lul de an a venit cu decizia grecilor de la Piraeus de a vinde în cele din urmă subsidiara din România către fondul de investiţii J.C. Flowers. Rămâ­ne de văzut ce se va întâmpla în acest an cu Marfin Bank.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.01.2018

 
Cuvinte cheie:
banci
, continuare
, reducere
, restructurare
, sistem bancar
, creditare
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide