Bănci și Asigurări

Retailul şi IMM-urile au împins portofoliul de credite al UniCredit Ţiriac spre 22 mld. lei

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Ciprian Botea

07.08.2014, 00:04 363

UniCredit Ţiriac, a şasea bancă locală după activele deţinute, avea un portofoliu de credite de 21,8 miliarde de lei (5 mld. euro) la jumătatea acestui an, cu 70% mai mare decât volumul depozitelor atrase, creşteri semnificative fiind raportate pe segmentele de retail (14%) şi IMM-uri (10%).

Stocul creditelor este mai mare cu 3,5 miliarde de lei faţă de finalul lunii martie pe fondul consolidării rezultatelor băncii cu cele ale diviziilor de leasing şi credite de consum. Banca nu a precizat care este contribuţia vânzărilor noi la creşterea agregată a portofoliului de credite. La nivel de segmente de clientelă, pe date comparabile, banca a anunţat creşteri de aproape 14% pe retail, de 10% pe întreprinderi mici şi mijlocii şi de circa 3% pe corporate. Mulţi bancheri s-au plâns în ultima perioadă de cererea foarte slabă de credite pe segmentul corporate.

„Zonele IMM şi împrumuturi ipotecare au dovedit un potenţial mai ridicat pentru creditare în primul semestru. Pentru restul anului, economia ar putea beneficia dintr-o eventuală accelerare a absorbţiei de fonduri europene şi din redresarea consumului“, a declarat Răsvan Radu, CEO al UniCredit Ţiriac.

WikiZF: Profilul companieiUniCredit Ţiriac

UniCredit Ţiriac a raportat venituri consolidate de 755 milioane de lei şi costuri operaţionale de 375 milioane de lei, ceea ce i-a asigurat un profit operaţional de 380 milioane de lei. Cheltuielile cu provizioanele au erodat cu 264 milioane de lei profitul operaţional, iar în final banca a rămas cu un profit net după primele şase luni de 107 milioane de lei (24 mil. euro).

Banca a încheiat primul semestru cu un volum de active de 29 miliarde de lei (6,6 mld. euro) şi depozite atrase de la clientelă de 12,8 miliarde de lei (2,9 mld. euro). Depozitele persoanelor fizice au înregistrat cel mai rapid ritm de creştere în ultimul an, de aproape 24%. UniCredit a semnat recent un acord de preluare de la RBS România a unor active corporate de 260 mil. euro şi a unor depozite de 315 mil. euro.

Raportul cost/venit a fost de circa 50%, în timp ce indicatorii de rentabilitate a capitalurilor proprii şi a activelor au fost de 7,2% şi respectiv 0,7%.

UniCredit Ţiriac avea la finalul lunii iunie o reţea de 187 de sucursale şi agenţii şi peste 3.300 de angajaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO