Bănci și Asigurări

Retrospectiva anului 2022. Topul celor mai importante evenimente din sectorul asigurărilor

Retrospectiva anului 2022. Topul celor mai importante...

Autor: Mircea Nica

24.12.2022, 00:07 345

♦ Anul 2022, un an care era văzut cu multă incertitudine, a adus pentru piaţa asigurărilor un nou haos creat de al treilea faliment din ultimii 6 ani, respectiv cel al City Insurance, fostul lider al pieţei. Odată cu acest şoc din piaţă, preţurile la poliţele RCA au explodat, iar companiile care activau pe zona asigurărilor RCA şi-au refăcut strategiile ♦ Astfel, companiile care în trecut erau foarte reticente privind expunerea pe piaţa RCA, au ajuns să înregistreze creşteri colosale atât ale cotelor de piaţă, cât şi ale subscrierilor ♦ În paralel, piaţa asigurărilor şi-a continuat ascensiunea, mai accentuată ca niciodată având în vedere că zona RCA a fost şi este principalul motor dominant al pieţei asigurărilor din România, ceea ce a dus la crearea unui nou lider, respectiv Groupama ♦ Pe lângă evoluţiile spectaculoase în ceea ce priveşte subscrierile pieţei, noi jucători şi-au făcut loc pe piaţă, printre care Axeria Iard, sucursală care activează în baza FoE (freedom of establishment) şi primul insurtech din România şi cel mai probabil la nivelul regiunii, care va începe emiterea primelor poliţe în 2023. 

1. Falimentul celui mai mare asigurător din piaţă, City Insurance, declarat oficial de Tribunalul Bucureşti

Tribunalul Bucureşti a decis oficial intrarea în faliment a companiei City Insurance pe data de 9 februarie 2022, iar CITR a fost desemnat ca lichidator judiciar al societăţii. Companiei City Insurance, cel mai mare asigurător din piaţă, cu o cotă de piaţă de 45% pe segmentul RCA şi afaceri de 500 mil. euro, i s-a retras autorizaţia de funcţionare de către ASF, s-a constatat starea de insolvenţă şi s-a depus cererea de intrare în faliment a societăţii pe data de 17 septembrie 2021. Pe lângă cei peste 3,1 milioane de clienţi care au trebuit să îşi găsească alţi asigurători pentru a-şi face poliţa RCA, City Insurance avea şi o expunere de peste 8 mld. lei pe zona asigurărilor de garanţii. Printre creditorii care s-au înscris la masa credală se numără RAJA Constanţa şi BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO