Bănci și Asigurări

Revin investitorii străini? Investiţiile străine au crescut în septembrie faţă de august, dar nu îndeajuns

Revin investitorii străini? Investiţiile străine au crescut în septembrie faţă de august, dar dar nu îndeajuns

Autor: Cristina Cuncea

15.11.2011, 11:10 617

Investiţiile străine directe au totalizat în primele nouă luni 1,175 miliarde de euro, în scădere cu 54,1% faţă de aceeaşi perioada din 2010, deşi în luna septembrie România a atras investiţii de 49 milioane de euro, dublul nivelului din august, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

Din acestea, participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată au însumat 943 milioane de euro, în timp ce creditele intra-grup au fost de 232 milioane euro.

Investiţiile din primele nouă luni au acoperit în proporţie de 31% deficitul de cont curent, care s-a plasat la 3,79 miliarde de euro.

În luna septembrie investiţiile străine au însumat 49 de milioane de euro, având în vedere că în primele opt luni fluxul de capital străin atras de România a totalizat 1,126 miliarde de euro. Deşi s-a înregistrat o creştere faţă de august, luna septembrie este una dintre cele mai slabe din acest an din punct de vedere al investiţiilor străine atrase, după ce în februarie investiţiile au fost de 54 milioane de euro, în aprilie de 65 milioane de euro şi în martie de 85 milioane de euro. Cele mai mari investiţii din acest an au fost raportate în luna mai - 355 milioane de euro, ianuarie - 209 milioane de euro şi iunie - 216 milioane de euro.

Investiţiile străine directe nete au fost anul trecut de 2,22 miliarde de euro, în scădere cu 36,6% faţă de 2009, companiile fiind nevoite să aducă aport la capital de 2,24 miliarde euro pentru acoperirea pierderilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO