Bănci și Asigurări

Revolta băncilor nu a durat prea mult: Prăbuşirea vânzărilor de credite ipotecare i-a făcut pe bancheri să reducă avansurile

Revolta băncilor nu a durat prea mult: Prăbuşirea...
06.08.2016, 16:51 988

BCR şi Piraeus sunt primele bănci care fac pasul înapoi şi decid să reducă avansurile la creditele ipotecare standard  pe care le majoraseră cu doar două luni înainte. Concurenţa şi „foamea“ de business şi-au spus cuvântul.

Revolta băncilor împotriva legii dării în plată prin impunerea unor avansuri minime la creditele ipotecare standard în lei de 30-35% nu a durat decât două luni, în condiţiile în care standardele ridicate de creditare nu au făcut altceva decât să trimită vânzările noi în cădere liberă şi implicit şi veniturile ban­che­rilor de pe acest segment. Acum aproape toate băncile se gândesc cum să intre din nou în piaţă şi analizează posibilitatea reducerii avansului, conform reprezentanţilor asocia­ţiei băncilor (ARB), iar alte precum BCR şi Piraeus au făcut deja pasul înapoi.

BCR, cea mai mare bancă locală, a redus avansul minim de la 35% la 25% doar pentru imobilele ipotecate din 20 de oraşe mari ale României, precum Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi sau Constanţa.

BCR, care majorase avansul la începutul lunii mai, înainte de intrarea în vigoare a legii dării în plată, afirmă că decizia de reducere a avansului a venit după o analiză a evoluţiilor pieţelor regionale şi a nevoilor clienţilor.

„Problema de accesibilitate este dată de creşterea avansurilor la creditele ipotecare standard, este o consecinţă directă a legii dării în plată. BCR nu şi-a dorit şi nici nu a planificat vreodată creşterea avansurilor la credite, ci s-a dedicat permanent misiunii de a fi cel mai mare şi mai accesibil finanţator imobiliar din România.“

Specialiştii din piaţă se aşteaptă ca exemplul celei mai mari bănci din România să fie urmat şi de celelalte bănci din sistem.

De altfel, decizia BCR nu este singulară nici în acest moment, în condiţiile în care şi Piraeus Bank a taiat avansul la creditele ipotecare la 20%. Piraeus Bank, o bancă medie din sistemul bancar local, s-a răzgân­dit în ceea ce priveşte avansul minim după ce la mijlocul lunii mai urcase suma minimă cerută clienţilor la 40%, cel mai mare nivel din piaţă. Nicio altă bancă cu excepţia Piraeus nu cerea clienţilor un avans de 40%, media avansului fiind de 30-35%.

„Se intră într-o stare de normalitate odată cu reducerea avansurilor. Este un semn că băncile îşi doresc să dea credite şi să intre din nou în piaţă. După anunţul BCR cu siguranţă vor urma şi alte bănci. Mă aştept ca băncile mici să reducă avansul şi mai mult, poate chiar să-l ducă înapoi la 15%, în condiţiile în care ele au nevoie de atuuri competitive în faţa jucă­to­ri­lor mari“, a declarat Liviu Andrei, co­proprie­tar al Alliance Finance Broker.

Şi BRD, a doua cea mai mare din sistem, a anunţat la finalul lunii iunie că analizează posibilitatea reducerii avansului la creditele ipotecare, însă până acum nu a operat nicio schimbare în ofertă. În prezent, BRD cere clienţilor un avans minim de 35% la creditele ipotecare.

Potrivit unor surse din piaţă, şi Alpha Bank, jucătorul cu numărul opt din sistem, analizează posibilitatea reducerii avansului. Alpha cere un avans minim în cazul cre­ditelor ipotecare de 30%.

Legea privind darea în plată a intrat în vigoare pe data de 13 mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO