Bănci și Asigurări

Rezerva minima nu a mai influentat dobanzile

01.09.2000, 00:00 19



Piata monetara interbancara a fost ieri extrem de linistita, cu dobanzi care au variat in jurul a 32/38 %, acalmia fiind intrerupta doar de aparitia bancii centrale care a atras depozite la o saptamana pentru dobanzi de 40%.

Desi ieri a fost ultima zi pentru constituirea rezervelor minime obligatorii, dobanzile nu au fost caracterizate de un trend crescator, aceasta si pentru ca in ultima vreme, piata a fost supralichida, potrivit dealerilor

Dobanzile pentru depozitele constituite de bancile comerciale pe o perioada de o saptamana au deschis sedinta la 35/40% si au stat in acest interval aproape toata ziua.

La inchidere ultimele tranzactii se faceau la 34/39%. Dobanzile over-night au oscilat in jur a 32/38%, desi dealerii se asteptau sa creasca pe fondul necesitatilor de lei a unor banci pentru rezerva minima.

Pe piata valutara deprecierea leului in raport cu dolarul a continuat inca de la deschiderea sedintei, la finalul zilei cotatiile depasind deja pragul de 23.000 lei/dolar. Banca Nationala a stabilit un curs de schimb valabil pentru astazi de 22.973 lei/dolar, cu 78 de lei mai mult decat cel anuntat in sedinta de miercuri.

Aceasta crestere mai accentuata decat de obicei are la baza , pe de o parte, cererea in crestere de valuta venita din partea unor banci - in special pentru clienti, si, pe de alta parte, faptul ca tranzactiile de ieri au decontarea tocmai luni.

aedinta s-a deschis direct in crestere, la 22.970/22.976 lei/dolar si a crescut usor toata ziua pana la 23.000/23.010 lei/dolar, nivelul de la inchidere.

Pentru astazi se estimeaza depasirea pragului de 23.000 de lei pentru un dolar, dar pe o piata linistita si cufundata in amortire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO