Bănci și Asigurări

Rezerva valutară a BNR a reluat creşterea în septembrie

Rezerva valutară a BNR a reluat creşterea în septembrie

Autor: Andra Oprescu

02.10.2014, 00:04 188

Rezervele valutare administrate de  Banca Naţională au crescut cu echivalentul a 186 mil. euro în septembrie, după mai multe luni de scăderi consecutive, şi au revenit astfel peste pragul de 31 miliarde de euro.

Pe parcursul lunii septembrie banca centrală a avut intrări de capital de 1,4 mld. euro. Acestea au  provenit din alimentarea conturilor Finanţelor, alimentarea contului Comisiei Europene, din modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, la care se adaugă şi alte surse.

Totodată, din rezervă au au ieşit 1,2 miliarde euro, provenind din modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută, care au constat în rambursări de capital din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional (FMI). Rambursările către FMI au însumat aproximativ 362 mil. euro.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, iar valoarea acesteia s-a situat la 3,2 mld. euro. Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 30 septembrie au fost de 34,3 mld. euro, faţă de aproape 34,1 mld. euro la finalul lunii august.

Plăţile scadente în octombrie în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează circa 334 mil. euro. Banca centrală administrează sumele în valută împrumutate de Ministerul Finanţelor de pe piaţa internă sau de pe pieţele internaţionale. BNR nu poate finanţa însă direct deficitul statului, respectiv nu poate cumpăra direct titluri de stat emise de Ministerul de Finanţe. BNR poate cumpăra însă obligaţiuni emise de alte state.

În august rezervele valutare se reduseseră cu 33 mil. euro, până la 30,9 miliarde de euro. Scăderea fusese şi mai pronunţată în iulie, când rezervele valutare administrate de BNR s-au redus cu 328 mil. euro, determinantă pentru această dinamică fiind decizia băncii centrale de a scădea rata rezervelor minime obligatorii la pasivele în valută de la 18% la 16%. Această mişcare a avut un impact de circa o jumătate de miliard de euro asupra rezervelor valutare.

Cea mai mare parte a rezervelor internaţionale este plasată în titluri emise de alte state, ponderea acestora fiind de 80% din total.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO